S.Vxiii

Páginas: 8 (1768 palabras) Publicado: 21 de febrero de 2013
RESUMS HISTÒRIA: TEMES 1 I 2.
Tema 1: el segle XVIII.
Al començament del segle XVIII pervivia una societat estamental, dividida en privilegiats i no privilegiats. Sistema econòmic de base rural i senyorial i un règim polític absolutista.
L’arribada del Borbó l’any 1700al tron va significar la implantació de l’absolutisme a Catalunya i el fi de les lleis i es institucions pròpies. En elregnat de Felip V, Ferran VII i Carles III es van implantar una sèrie de mesures que pretenien la centralització de l’Estat heretat pels Habsburg i la reorganització, la racionalització i la reactivació de l’economia en crisi des de la segona meitat del s. XVII.
Al regnat de Carles III, els il·lustrats van trobar en el monarca un rei convençut de que calien reformes, però sense posar en dubte elpoder i l’autoritat absoluta del rei. Això va donar lloc al despotisme il·lustrat.
El s.XVIII, també va ser un segle de transició entre l’antic Règim i les revolucions liberals , que van transformar Europa. El factor essencial d’aquest canvi va ser el sorgiment i la difusió del pensament il·lustrat, que van nodrir d’idees i programes els grups socials que es van enfrontar a l’Antic Règim.1. La monarquia absoluta dels Borbó.
2.1 La Guerra de Successió (1700-1714):
L’any 1700 Mor Carles II ( Últim monarca dels Àustria) sense descendència directa. Dos candidats al tro: FELIP D’ANJOU: net de Lluís de França i la princesa espanyola Mª Teresa
d’Àustria.

ARXIDUC CARLES D’HABSBURG: fillemperador d’Àustria i lligat a la
dinastia espanyola.
Al testament de Carles II nomenava a Felip d’Anjou com a rei l’any 1700. Felip V.
Això va provocar un gran conflicte en l’equilibri de les potències europees, ja que el nomenament de Felip V enfortia el poder dels Borbó a Europa. Aleshores Gran Bretanya, Holanda i Portugal en contra d’aquestasituació van donar suport a Carles D’habsburg, i van entrar en guerra contra França i Espanya ( conflicte internacional).
La qüestió successòria va dividir els territoris d’Espanya:
FELIP V: Castella ( menys una part de la noblesa que tenia por de perdre poder
davant l’absolutisme borbònic).

CARLES D’HABSBURG: Corona d’Aragó ( sobretot València i Catalunya, les institucions(Generalitat) representatives dels diversos sectors socials (noblesa,clero i burgesia) i les classes populars). Ja que Felip V es va portar malament amb la Corona d’Aragó.

* El candidat Austríac va ser proclamat rei a Viena l’any 1703.
Els Borbó es van veure incapaços de derrotar als exèrcits aliats que donaven suport a Carles d’Habsburg. Però l’any 1711 amb la mort de Josep I i la sevasuccessió al tro
de l’arxiduc Carles, suposava un perill per a l’equilibri europeu, ja que un Habsburg era al tro de dos regnes( Espanya i Àustria). Aleshores, britànics i Holandesos van voler acabar amb la guerra i van acceptar a Felip V com a rei. Es va signar la pau amb els tractats d’Utrecht i Rastdat( 1713.1714), a canvi , Àustria es va quedar amb Milanesat, Flandes, Nàpols i Sardenya; iGran Bretanya amb Gibraltar i Menorca, a més de privilegis comercials a l’Amèrica espanyola.

2.2 La resistència catalana.
Felip V incialment va ser ben rebut a Catalunya. El rei va convocar les corts(1701), per jurar les lleis(constitucions) de Catalunya i aprovar mesures econòmiques favorables al país. Però els catalans no van passar per alt que la introducció d’un Borbó podiasignificar la implantació d’un règim centralitzador i uniformista( com el francès). A més els comercials i industrials temien a la competència dels productes francesos. Comarques com Osona i sobretot les que fan frontera amb França , es creu un ambient antifrancés pels abusos sotmesos per part de l¡exèrcit.

Creixement antiborbònic actuació nefasta de Fernández de Velasco(nou virrei)...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS