última canço

Páginas: 4 (848 palabras) Publicado: 29 de octubre de 2014
VALENCIÀ: LLENGUA I LITERATURA 2n BAT:____
NOM I COGNOMS:__________________________________________ 26-11-2012

La Nova Cançó
La Nova Cançó és el nom amb el qual es coneix el moviment que enple franquisme impulsà una cançó catalana que reivindicava l'ús normal de la llengua alhora que denunciava les injustícies del règim. Els anys de la postguerra van ser anys de misèria cultural, enquè les iniciatives per a la recuperació cultural es produïen a l'exili o, en tot cas, de manera individual i sense massa transcendència pública.
Aquest fenomen musical, aparegué a la segona meitat delsanys 50, en iniciar-se un grup format per consell de Josep Benet i de Joan i Maurici Sarrahima i integrat per Jaume Armenjol, Lluís Sarrahima i Miquel Porter, els quals compongueren unes primerescançons en català, fet que responia a un clima tant universitari com de les diferents classes socials catalanes. També hi va influir l'aparició de Josep Font Sellabona, conegut com "El trobador deCatalunya", que difonia les seues cançons a través de la ràdio, així com la fundació de la discogràfica Edigsa, etc. El 1962 n'aparegueren els primers discs, i hom començà a diversificar-ne les tendències:conjunt musical, conjunt vocal, cantautor, intèrpret d’èxits d'altres autors, etc. Una professional, Salomé, i un renovador valencià, Raimon, obtingueren, el 1963, el primer premi del cinquè Festivalde la Cancó Mediterrània amb la cançó Se’n va anar.
Malgrat les restriccions i les dificultats administratives en la transmissió radiofònica i televisiva i en la producció discogràfica, la Nova Cançóreuní cada cop més adeptes i obligà molts intèrprets a optar per una autèntica professionalització, reclamada per la crítica i un públic més i més exigent. Els professionals sorgiren en un terreny,mentre que al costat oposat hi havia els anomenats protestataris i el folk, corrents que suposaven una normalització, com la de la majoria dels països europeus. En aquest sentit, aparegueren...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Ultimos Dias Pacientes Con Cancer
  • Últimas terapias contra el cáncer
  • PREVENCION DEL CANCER Ultimo
  • BICARBONATO PARA CANCER ULTIMA
  • Lo ultimo
  • el ultimo
  • LO ULTIMO
  • Lo Ultimo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS