0tema 4 i 5 economies mixtes

Páginas: 12 (2875 palabras) Publicado: 1 de mayo de 2015
TEMA 4 ECONOMIES MIXTES
Una economia mixta és aquella en la que els recursos s’assignen barrejant les decisions individuals a través del mercat amb les decisions publiques.
El grau en que es combinen aquests criteris (decisions individuals i decisions publiques) varien segons els països i l’època

Els mecanismes d’assignació de recursos són:
- Mercats a través de decisions voluntàries,individuals i descentralitzades.
- L’Estat fa ús de mecanismes de decisió col·lectiva i, per tant, mecanismes no voluntaris. També pot influir donant subvencions
- És un mecanisme de no-mercat i no-estat; sinó de organitzacions provades i voluntàries, famílies, altres organitzacions socials, associacions i organitzacions no governamental (ONG, etc); són voluntàries de no-mercat perquè no incorporenpreus en les transaccions, no existeixen finalitats de lucre i estan dotades d’un cert grau de centralització.
Els països nòrdics reflecteixen un major pes de l’Estat per les polítiques que han utilitzat en els últims anys, Espanya estaria pel mig. Per saber-ho s’utilitzen indicadors de despesa. Un bon indicador hauria de tenir en compte les activitats no pressupostàries.

Eficiència enl’assignació dels recursos públics
Utilitza dos teoremes:
Primer teorema de l’Estat del Benestar
Al s. XVIII Adam Smith: Afirma que tots els individus a perseguir tots els objectius propis amb coneixement de causa i competència perfecta, promouen al mateix que el seu propi interès, promouen l’interès general.
Desenvolupa el concepte de la “mà invisible” que seria el que regularia l’economia. Per tant, lapersecució de l’interès privat acaba conduint a l’obtenció de l’interès col·lectiu i no cal intervenció de les administracions publiques.
El mercat, per si sol, assoleix l’eficiència de l’assignació de recursos en el sentit de Pareto si es compleixen una sèrie de condicions: Assignació de recursos que no sigui possible millorar la posició d’un individu sense empitjorar la de l’altre.

*Eficiènciaassignativa (Estat del Bens estar)
La condició que assegura que el mercat assignació eficient dels recursos és que els preus relatius dels béns s’igualen a la relació dels seus costos marginals (costos de complir una unitat addicional de un bé o servei):


Els condicionants perquè hi hagi eficiència assignativa són:
- Molts oferents i molts demandants sense poder en el mercats i, per tant,preu-acceptants (les empreses no poden influir en el preu del producte independentment de les unitats produïdes). Per saber si una empresa es preu acceptant o no, segons la quantitat que ofereix en el mercat fa variar el preu per tant, el quocient entre la venda d’una empresa i les vendes totals.
2) El sistema de preus permet identificar i rep els beneficis i qui paga els costos de produir cadascun oconsumir cadascun dels béns. Això implica una necessitat d’una revelació perfecte. Això implica:



3) Oferents i demandants han de tenir informació suficient i accessible sobre les característiques del que volen vendre i comprar
4) Mercat en el qual els demandants disposats a pagar els costos marginals de producció
5) Els mercats siguin el suficientment flexibles


*Eficiència productiva: És laminimització dels costos marginals de producció.

Segon teorema de l’economia del Benestar
Ens diu que si la gent no està d’acord amb la distribució de la renda que resulta del funcionament del mercat el que ha de fer l’Estat és canviar la dotació inicial de recursos (redistribucions ex-post  impostos, despesa pública):



Un cop duta a terme aquesta reassignació de recursos, els mercats competitiusfuncionaran correctament fan que una nova distribució de la renda que se suposa que si l’Estat ho ha fet bé serà més equitativa, que donarà lloc a una assignació qualitativa del Benestar (redistribució ex-ante  revolucions):


Per tant, mentre que el primer tema sol es fixa en l’eficiència d l’assignació de recursos, el segon es fixa en l’equitat:
- Primer teorema: funció del sector Públic...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • ARTICLE 4 I 5
  • Actividad 5 Termología I 4
  • Act. I.4 Y I.5 De Tics
  • Hoja de trabajo 4 y 5 economia
  • 4 5 TEXTOS I Gu a Taller Subrayado
  • Adm I GPA sesion 4 y 5
  • Cuestionario Cap 4 Y 5 ECONOMIA 1
  • economia mixta

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS