14 Abril 1931

Páginas: 2 (359 palabras) Publicado: 11 de mayo de 2012
14 d’abril de 1931
Després de la dictadura de Primo de Rivera, el rei Alfons XIII va convocar eleccions municipals, per mirar de refer la seva imatge, però no va comptar amb la força delsrepublicans. Els republicans catalans estaven dividits, i la seva unitat estava en mans de Lluis Companys i Francesc Macià. Al 14 d’abril de 1931 els republicans guanyen inesperadament les eleccions municipals.Obtenen 23 regidors. Tothom està eufòric, però Macià és dels pocs que se n’adona de l’enorme responsabilitat que els ve a sobre, i no està segur d’estar preparat. Companys i Macià, juntament amb laresta de republicans és reuneixen per prendre decisions. És una situació molt delicada, i no poden cometre cap error. No es podien permetre defraudar aquella onada d’entusiasme, però sobretot haviend’anar amb compte per que no hi intervingués l’exèrcit. Macià vol proclamar la república catalana i intentar integrar-la dins la confederació de pobles ibèrics, mentre Companys no vol perdre els vinclesamb Espanya.
Macià va trucar a Alcalà Zamora, però només li donaven llargues, ells tampoc sabien cap a on tira, en teoria el rei tenia que abdica, però no les tenien totes. Zamora aconsella a Macià,que no faci res que puguin utilitzar els monàrquics en la seva contra, que sigui cautelós.
La gent anava amunt i avall, però ningú sabia ven be que passaria. Companys, en un acte de valentia,decideix entrar a l’ajuntament i proclamar la república espanyola. Pel camí no va trobar gairebé cap impediment. Un cop proclamada, la gent va esclatar d’alegria i des de l’ajuntament es van començar allençar símbols monàrquics. Macià se n’assabenta un cop ja està proclamada. Enfadat, ja que ho va considerar un acte deslleial per part de Companys, es va dirigir a l’ajuntament ràpidament i va proclamardes del balcó la república catalana. Llavors va decidir dirigir-se cap a la diputació i proclamar-la també des de allà.
Hi havia una gran incògnita, l’exèrcit. Però finalment van enunciar que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • 14 De Abril
  • 14 de abril
  • 14 de abril Panamericanismo
  • 14 DE ABRIL 3
  • 14 de abril Día del Panamericano
  • Acto 14 Abril
  • ACTO 14 DE ABRIL DIA DE LAS AMERICAS
  • Acto 14 de Abril dia de las Americas

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS