1a Guerra Mundial

Páginas: 6 (1403 palabras) Publicado: 3 de junio de 2015
La 1ª guerra mundial

1. Les causes de la guerra

França i Alemanya estaven en tensions a finals del s.XIX, perquè Alemanya va perdre Alsàcia i Lorena al 1870 a la guerra Franco-prusiana.

També hi havia disputes entre Àustria-Hongria i Rússia pel control polític i econòmic dels Balcans.

Alemanya i el Regne Unit tenien un enfrontament econòmic per aconseguir nous mercats colonials.

Alemanyava aconseguir estendre’s i augmentar el seu imperi colonial on col·loques les seves manufactures. Alemanya va atacar l’imperi colonial britànic, provocant que el Regne Unit busqués aliança amb França.

1.2 La formació dels blocs i la cursa d’armaments

Triple Aliança: Alemanya, Àustria-Hongria i Itàlia (Itàlia després es va unir a l’altre bàndol). Creada per Bismark al 1882, l’enemic comú eraFrança.

WELTPOLITIK: Creada per Guillem II al 1888, volia fer arribar a Alemanya a potència mundial, amb la igualtat de condicions amb la resta de potències imperialistes. Al 1916 la flota alemanya era la 2a més gran del món.

Triple Entesa: França, Gran Bretanya i Rússia, creada al 1907. Es van ajuntar a partir d’un conjunt d’acords:

· França i Rússia al 1893.
· Gran Bretanya i França al1904. Intente Cordiale França renunciava als interessos amb Egipte i Gran Bretanya donava suport a les aspiracions de França al Marroc.

Cursa d’armaments, es van doblar els efectius de terra i mar, es va establir el servei militar obligatori i es va utilitzar les noves tecnologies per crear o millorar armes noves.

Alemanya va ser la primera potència en augmentar l’exèrcit, allergar el serveimilitar i augmentar les despeses de guerra, França va prendre mesures semblants i Rússia va reaccionar lents, però al !813 ja tenia més d’un milió de soldats.

França i Alemanya van posar en marxa una campanya de propaganda d’exaltació a la guerra.

1.3 Els enfrontaments colonials: les crisis marroquines

Va ocórrer al Nord d’Àfrica, al Marroc. El país protagonista va ser Alemanya insatisfetadel repartiment d’Àfrica.

Al 1905 Alemanya no va acceptar el repartiment del Marroc entre França i Espanya. El kaiser Guillem II va anar a Tànger per donar suport al soldà. Al 1906 es fa una conferència a Algecires per evitar una guerra a Europa. El Marroc es va independitzar, però es va imposar un protectorat Franco-espanyol.

Al 1911 hi va haver un segon enfrontament a Agadir on va acabar ambun acord en que França cedia una part de la colònia del Congo a Alemanya, aquesta reconeixia el protectorat Franco-espanyol.

1.4 La crisi dels Balcans

Als Balcans hi ha assassinats i tortures entre la població. Això fa que el govern tingui efectius importants en armes. Hi varen haver problemes entre Alemanya i Grècia. Grècia volia mantenir l’Epir nord, de llengua grega, però estaven enterritori albanès.

Grecs i turcs volien les illes del mar Egeu, Itàlia estava ambiciosa per les illes també. Va sorgir un altre cop la qüestió dels Estrets.

Alemanya va ajudar a l’exèrcit turc a modernitzar les seves fortificacions.

Els Balcans van patir 3 crisis:
-1908: L’imperi austro-hongarès va annexar Bòrsia i Herzegorina.
-1912: Els estats balcànics juntament amb Rússia van formar la lligabalcànica amb l’objectiu de repartir-ne els territoris balcànics de l’imperi turc.
-1913: Es produeix una guerra entre Bulgària i Sèrbia, Bulgària perd i hi ha una reorganització del territoris balcànics.

1.5 El problema polonès

L’administració austríaca havia intentat esborrar el nacionalisme polonès amb la instal·lació dels colons alemanys. A la Rússia polonesa procurava fomentar interessosentre els polonesos per tal de potenciar la seva unió. Les forces racionals poloneses es van refugiar a Galitzia.

2. El “Casus Belli” i la crisi del juliol

El detonant de la guerra va ser l’assassinat de l’arxiduc Francesc Ferran d’Àustria-Hongria i de la seva esposa a Sarajevo al 14-06-1914.

Gavrilo Princip va ser l’assassí, estudiant serbi i membre de la “Mano Negra”, no volien que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • 1A guerra mundial
  • 1A Guerra Mundial
  • 1a Guerra Mundial
  • 1A Guerra Mundial
  • Armas de la 1a guerra mundial
  • La 1A Guerra Mundial
  • 1A guerra mundial
  • 1a Guerra Mundial

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS