Aisgh

Páginas: 12 (2868 palabras) Publicado: 11 de mayo de 2014

TEMA 1 L’ANTIC RÈGIM

DEMOGRAFIA

La població europea es duplica al llarg del segle XVIII. Passa de 100 a 200 milions d’habitants. Motius:
a) Pau durant 76 anys (1713-1789).
b) Es redueix l’impacte de les epidèmies.
c) Arribada de nous conreus d’Amèrica (Patata, Blat de Moro, Cafè, Cacau, Canya de sucre, etc.). Milloren l’alimentació de les persones.
d) Millor higiene.
e)Comercialització dels productes, arriben a més llocs.

ECONOMIA

L’economia agrícola es basa en el sistema feudal amb una productivitat molt baixa i pràcticament és de subsistència. El 80% de la població viu al camp.

L’economia preindustrial té 3 vessants:
a) Sistema domiciliari (Domestic System). Els comerciants de la ciutat reparteixen primeres matèries entre els pagesos perquè els hi produeixinproductes elaborats. Inconvenients: Mala qualitat, distància entre els productors. Avantatges: Mà d’obra barata, guanys econòmics per les ventes als mercats.
b) Tallers artesanals. Gremis. Productes de gran qualitat a preus cars.
c) Manufactures: Instal·lacions industrials amb treball manual.

SOCIETAT

Basat en el sistema feudal de la divisió per estaments. Societat piramidal o estamental.POLÍTICA

Tres sistemes polítics:

a) Absolutisme: El Rei concentra tots els poders i aquest estatus prové per decisió divina. Els habitants són els seus súbdits. Estableix impostos i els recapta.
Lluís XIV Borbó de França: “Tot per al poble però sense el poble”.
b) Despotisme il·lustrat: El Rei també és absolutista però accepta ministres que l’aconsellen en el govern i es guia en pautesde la il·lustració en temes econòmics. Es reforma l’ensenyament. Carles III Borbó d’Espanya.
c) La Il·lustració. Origen: A finals del segle XVI hi va haver un canvi dinàstic a Anglaterra, els Estuard pels Tudor. Carles I Estuard va suprimir el Parlament, fet que va desencadenar una Guerra civil (1642-48). Oliver Cromwell, defensor del Parlament va derrotar el rei Estuard i va proclamar unarepública. Però Cromwell va començar a governar de forma totalitària. El 1660 Cromwell mort i es restableix la monarquia absolutista. El 1688 el Parlament destitueix el rei Jaume II Estuard i entrega la corona a Guillem III d’Orange amb la condició que respectés la sobirania del Parlament. John Locke s’inspirà en aquests fets per proposar un model de govern on el rei no podia sotmetre els dretsindividuals i que per tant no tenia el poder absolut. Aquesta reflexió es considera la base del liberalisme polític.
La Il·lustració és un moviment filosòfic del segle XVIII a França que s’oposa a l’Antic Règim. Protagonitzat per Montesquieu, Voltaire, Rousseau i Diderot, es basa en l’ús de la raó.
Principis:
1. “L’home és bo per naturalesa, però la societat el corromp”.
2. Els dos valors més gransde l’ésser humà són la llibertat i la propietat privada. John Locke
3. La propietat privada crea conflictes entre els homes. Es fa necessari la creació d’un organisme superior que reguli aquestes disputes: l’ESTAT.
4. Els governats lliuren el poder per governar als governants. (Contracte Social) Rousseau
5. Hi ha 3 tipus de poders:
Poder
Executiu
Legislatiu
Judicial
Qui el té?
Rei oPresident
Parlament
Tribunal de Just.
Què fa?

Executar les lleis
Escriure les lleis
Jutjar l’incompliment de les lleis
Com s’aconsegueix?
Escollit per
Déu / Poble
Escollit pel
Poble
Escollit pel Rei, el
President o el
Parlament
6. Divisió de Poders: Segons Montesquieu els 3 poders han de ser lliures i no poden estar sotmesos sota una sola persona.
7. Sobirania Nacional: El poderemana del lliure consentiment de tots els ciutadans expressat mitjançant el vot. Rousseau


2. LA INDEPENDÈNCIA DELS EUA

Antecedents

- La Guerra dels 7 anys (1756-63). Enfrontament franco-britànic per les colònies d’Amèrica del Nord. França és derrotada...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS