Aldovesta Definitiu

Páginas: 22 (5478 palabras) Publicado: 10 de abril de 2015
Jaciment d’Aldovesta, Benifallet
Marc Aymí Montané
Iris Baena Jiménez
Grup B1
7-1-2015
Arqueologia prehistòrica i protohistòrica
Professor: David Garcia Rubert


















Índex
Introducció 3
Objectiu del treball 4
Situació geogràfica del jaciment 4
Història del jaciment 5
Descripció del jaciment 5
Fenicis a Catalunya 7
Estructures i tècniques constructives 9
Restes trobades 10
Ceràmiquesfenícies d’Occident 10
Ceràmiques fenícies del Mediterrani central 11
Àmfores ebusitanes 11
Ceràmica elaborada a mà 12
Objectes metàl·lics 13
Material lític 14
Estudi arqueofaunístic 14
Proposta de futures intervencions: 18
Conclusions 19
Bibliografia: 21
Webgrafia 21











Introducció

Amb la realització d’aquest treball hem volgut fer un anàlisis del jaciment d’Aldovesta. L’hem trobatinteresant pel fet que és un de tants que es creu que feia intercanvi comercial amb els fenicis. Ha estat molt estudiada aquesta relació que tenien el indígenes amb els nouvinguts fenicis, ja que jaciments fenicis com a tal, a Catalunya, no se’n troben.
Són dos els Parcs Naturals pertanyents al Baix Ebre: el Parc Natural del Delta de l’Ebre i el Parc Natural dels Ports. El riu Ebre creà el Delta, zonad’habitatge de moltes espècies d’aus i altre fauna. Més de 90 espècies de peixos, 337 espècies documentades d’aus, 6 de ratpenats i la presència esporàdica de grans mamífers dominen el paisatge del Delta de l’Ebre. És per aquesta raó, per la riquesa natural que domina el paisatge, que el Consell Comarcal actua de diferents maneres per ajudar el medi ambient. Apart d’aquest ajust, també disposa detreballs per el foment i millora dels serveis públics.
Pel que fa a Aldovesta es tracta d’un jaciment d’època protohistòrica, més concretament de l’edat del Bronze Final i la seva característica més remarcable és la troballa d’un gran nombre d’àmfores fenícies d’Occident en una superfície total de més de tres-cents metres quadrats. Més endavant es farà esment a la descoberta del jaciment i aaltres característiques important d’aquest.
En aquest treball, doncs, pretenem donar una visió general del jaciment i fer una explicació el més acurada possible del que va ser la societat que el va habitar. Fer una explicació de l’economia i la vida quotidiana mitjançant les restes trobades i una relació aquest jaciment i altres de la zona que hi pugui haver, ja que es tracta d’una societat queintercanviava béns, com es pot veure gràcies a les àmfores fenícies i altres elements.
També es farà un anàlisi de la fauna estudiada en el laboratori del Servei d’Arqueologia. Intentarem respondre a la qüestió de si criaven animals per la posterior matança i alimentació o si la seva economia es basava en la caça.
Perquè Aldovesta?
Hem triat el jaciment d’Aldovesta degut a que no volíem realitzar untreball de qualsevol jaciment que podríem anomenar famós del territori català ja estudiat en profunditat abans. Els joves arqueòlegs que ens estem formant ara mateix tenim la sort o la desgràcia que moltes de les coses que ens resultarien interesants per estudiar ja han estat estudiades en anterioritat per algun altre investigador i ja sigui per falta de preparació/informació trobem molt complicatrealitzar un estudi acurat del jaciment en particular. I això nomes ens deixa fer un estat de la qüestió i si queda algun àmbit per tocar profunditzar-lo.
Nosaltres ens hem interessat en Aldovesta ja que no es un dels jaciments de renom que es tracten sempre a les classes o que sentim anomenar quant es parla de jaciments d’aquestes cronologies; un dels altres factors que hem tingut en compte alhorade triar ha sigut la seva riquesa tant material com de caràcter social que devia tenir en l’època del seu màxim us. Ens va interessar sobretot degut al gran nombre de ceràmiques fenícies que es pogueren recuperar durant les campanyes d’excavació del jaciment. Fet que ens faria realitzar una sèrie d’hipòtesis sobre l’ús i la importància d’aquest tindria en el curs inferior del riu Ebre.
Objectiu...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • ESTAT DE LA Q ESTI DEFINITIU
  • TESTAMENT VITAL definitiu
  • Oda A Espanya Joan Maragall DEFINITIU
  • ANGLES DEFINITIU
  • PSICOLOGIA Definitiu
  • TREBALL DEFINITIU
  • tfg definitiu
  • Llibre Definitiu

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS