Alguien Voló Sobre El Nido Del Cuco

Páginas: 9 (2008 palabras) Publicado: 19 de junio de 2012
ONE FLEW OVER THE CUCKOO’S NEST



A. Un cop visionada la pel·lícula, fes una anàlisi sobre els elements educatius que hi apareixen tot destacant i justificant la seva rellevància.

McMurphy és condemnat a presó per violació, així que decideix fingir bogeria per tal de poder entrar a l’hospital psiquiàtric. Té un sentit de la vida molt particular, i de seguida xoca amb l’ordre i larutina de l’hospital, així com també amb la infermera cap, Ratched.

Sempre qüestiona les normes establertes a l’hospital, servint d’exemple als seus companys i incitant-los a la reflexió i a enfrontar-se als problemes.

És un home amb molta vitalitat, per això recorda a un ciutadà amb drets i deures, llibertat de pensament, d’autonomia, amb ànsies de viure, etc. Amb tot això es rebel·la contrales normes preestablertes, en contraposició amb la correcta i disciplinada infermera cap, Ratched. Ella sempre parla de forma autoritària, amb molta distància i per reafirmar-se en el seu poder, molts cops humilia als usuaris del centre, i després els fa sentir culpables. És una forma de ser obeïda.

Els altres usuaris del centre, els que pateixen alguna malaltia mental, creuen que la societatels rebutja pel fet de ser “diferents” i en conseqüència, els margina. Pensen que estan en un món a part, i allà es senten protegits. Però la realitat és molt diferent, ja que no estan protegits de l’exterior, ja que continuen sotmesos a les lleis d’un sistema que té els seus límits a les parets del psiquiàtric, fent cas a unes normes que no són més que l’extensió d’aquest món que els rebutja ioblida,tot i que la majoria estan allà de forma voluntària.

McMurphy poc a poc va adoptant el paper d’amic, ja que els comprèn, ajuda, i gràcies a tractar-los com a persones, no com a bojos. En canvi, Ratched vol mantenir l’ordre, el control, la disciplina i la repressió per sobre de tot.

Alguns personatges importants són el Jefe, per exemple, que viu inadaptat de forma voluntària, en un mónque no entén ni li interessa. Es fa passar per sordmut per tal d’evadir-se de la realitat i fins que McMurphy no li ofereix un ambient d’alliberament, afecte, amistat, que ell parla. Ell li dóna ganes de viure, d’alliberar-se i buscar noves experiències. Més tard, serà ell qui dugui a terme els projectes de McMurphy i l’alliberarà també.

Un altre company de McMurphy, Billy, que és tartamut,aconsegueix alliberar-se mitjançant la relació amb una dona. Però això el portarà al suïcidi, ja que té tanta por a la infermera i a la seva mare que no podrà resistir. Aquí veiem la influència que exerceix el poder que té la infermera.



Crec que aquesta pel·lícula és una crítica social i política. El manicomi és un reflex de la nostra societat. Cadascun dels personatges són els diferentscomportaments que té la nostra societat, una societat que té por de canviar, de ser lliure, de pensar, una societat presonera, on tothom obeeix.

També observem què passa quan algú té molta por al poder, Billy ha aconseguit superar un repte que ha valgut la pena, del qual està orgullós davant dels seus companys, però el poder no pot comprendre-ho, ha infringit les normes i ha de pagar-ho. Primerel ridiculitza, després el fa sentir culpable i finalment ataca allà on més mal sap que li fa. Així doncs, Billy acaba amb la seva vida, el poder no accepta expressió, comunicació, contacte amb els altres, no deixa res sinó obeir.

Quan li treuen una part del cervell a McMurphy, la part racional, la que pot rebel·lar-se contra l’autoritat, li treuen tota la vida. Li treuen la única part que ensfa persones.

Al psiquiàtric no hi ha lloc per pensar, ni pers sentir, amb falta de vida i d’il·lusions. Així doncs la pel·lícula és un legat sobre la llibertat i l’abús de poder, sovint exercit sobre aquells que són diferents.



B. Podríem dir que McMurphy (Jack Nicholson) actua en la situació descrita a la pel·lícula com a “educador social”? En qualsevol cas, justifica la resposta....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Alguien voló sobre el nido del cuco
  • Alguien Voló Sobre El Nido dEl Cuco
  • Alguien voló sobre el nido del cuco
  • Alguien voló sobre el nido del cuco
  • Alguien Volo Sobre El Nido Del Cuco
  • Alguien voló sobre el nido del cuco
  • Alguien voló sobre el nido del cuco
  • Alguien volo sobre el nido del cuco

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS