anatomia i fisiologia del sistema cardiovascular

Páginas: 84 (20851 palabras) Publicado: 12 de noviembre de 2013
TEMA 1 - ANATOMIA i FISIOLOGIA del SISTEMA CARDIOVASCULAR
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯
1.1 - LA SANG

Les funcions de la sang són el transport de nutrients, transport d’O2 i de CO2. També la transmissió d’informació (hormones) i d’enzims. Aquesta sang circularà per un conjunt d’estructures des del cor fins a totes les cèl·lules del cos, bombejada pel cor.

1.1.1 - Composició de la Sang

Estàcomposada per la part líquida (plasma sanguini) i per substàncies formes (GV, GB, plaquetes,..). En un home d’edat mitja, tots els elements de la sang formaran un volum d’uns 5/6 L de sang, en dones serà de 4/5 L. També depenent de la grassa corporal, a més grassa menys sang. El 8% més o menys del pes corporal pertany al pes de la sang.

1.1.2 - Elements formes i no formes de la sangSubstàncies formes:

Glòbuls Vermells (GV) = Hematies = Eritròcits  Són nombrosos, còncaus de totes dues cares, i sense nucli. Són per al transport d’O2 i CO2 a les cèl·lules. Als homes hi ha un percentatge major que a les dones degut a la testosterona. Es formen a la medul·la òssia de determinats ossos llargs, d’això se’n diu ERITROPOYESIS. Es formen des d’una cèl·lula mare que evoluciona donant tantGV com GB, la destrucció dels GV es fa a càrrec de la melsa i el fetge, això provoca la producció de bilirrubina i ferro. El ferro serà recuperat pels ossos per a formar part altre cop d’estructures; i la bilirrubina, recuperada per l’intestí, formarà part dels sucs intestinals.
Quan algú és privat d’O2, l’hormona ERITROPOYETINA, segregada pel ronyó, augmenta la formació de GV; però quan hi hagrans quantitats a la sang, provoca un estancament perquè no hi hagi una descompensació.

Glòbuls Blancs (GB) = Leucòcits  Hi ha 5 tipus: Neutròfits, Eosinòfils, Basòfits, Linfòcits i Monòsids.

NEUTRÒFITS: el percentatge augmenta en l’acció contra infeccions bacterianes, tenen entre 10 i 12 dies de vida.

EOSINÒFILS: mucosa (digestiva, respiratòria). Reaccions al·lèrgiques i paràsits, tenenentre 10 i 12 dies de vida.



BASÒFITS: són els més grans i menys freqüents. Segreguen heparina (coagulant) i histamina (per al·lèrgies).

LINFÒCITS: hi ha de 2 tipus: T i B. Els T actuen sobre substàncies o cèl·lules del mateix organisme, contra el càncer per exemple. Els B sobre cèl·lules o substàncies provinents de l’exterior (infeccions).

MONÒSIDS: són importants. Capaços d’absorbirbactèries d’important tamany. Es formen a la medul·la òssia (a partir de la mateixa cèl·lula mare que els GB, però evoluciona diferent).

La reducció important i dràstica de GB s’anomena LEUCOPENIA, i la formació important de GB es diu LEUCOCINOSIS.

Plaquetes  Es produeixen a la medul·la òssia, als pulmons i a la melsa. Es troben als processos de coagulació de la sang,..

El percentatgede la composició d’elements formes al plasma sanguini s’anomena HEMATÒCRIT, i normalment és d’un 45% en homes i d’un 42% en dones. Una reducció important d’aquests percentatges provoca un tipus d’anèmia.

Substàncies no formes:

Plasma  n’hi ha d’un 55% (homes) a un 57% (dones) de volum en sang.

1.1.3 - Tipus de sang

A, B, AB  segons l’antígen que tenim  GVPer la sang hi ha anticossos que destrueixen els antígens que no reconeixen. Si es fa una transfusió amb sang d’un altre tipus, amb antígens diferents, els anticossos (estructures de defensa) aniran a destruir l’antígen diferent. Els anticossos A, són anti B, ja que encaixen amb els antígens B i els destrueixen.

O  no té antígens, té anticossos dels dos tipus(anti A i anti B).




1.2 - ANATOMIA i FISIOLOGIA CARDÍACA i ELS SEUS VASOS

Mediastí: és l’espai entre els 2 pulmons, per la cara posterior de l’esternó i la cara anterior de les vertebres toràciques, on se situa el cor, lleugerament desplaçat a l’esquerra i rotat (amb forma de puny). Té varies cares:

- Cara anterior o esternal: es veuen l’aurícula i ventricle drets.
- Cara...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • ANATOMIA Y FISIOLOGIA DEL SISTEMA CARDIOVASCULAR
  • anatomia y fisiologia del sistema cardiovascular
  • Anatomia Y Sistema Cardiovascular
  • Anatomía sistema cardiovascular
  • Anatomia Y Fisiologia I
  • Anatomia y fisiologia i
  • anatomía del sistema cardiovascular
  • Fisiología Cardiovascular I Electrofisiologia Cardiaca

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS