ANNANIN

Páginas: 5 (1250 palabras) Publicado: 23 de noviembre de 2014
L´ANTIC RÈGIM

L´expressió Antic Règim fou utilitzada per primer cop pels revolucionaris francesos en els anys que seguiren al 1789, per designar les formes de govern i el conjunt d´institucions que la revolució va abolir.
Per Antic Règim s´entén no tan sols el conjunt d´institucions , sinó tots els ordres, demogràfics, econòmics, socials i culturals que caracteritzen la vida a l´èpocaimmediatament anterior a la institucionalització liberal. A França, aquest procés liberal s´inicia el 1789, però a Espanya el trobem des del 1810, però definitivament des del 1833.
Quins són els trets principals d´aquest concepte que denominem Antic Règim?:
L´ECONOMIA presenta dos aspectes bàsics: el seu caràcter arcaic, amb estructures heretades del passat, i el caràcter renovador, ambsímptomes de canvi i transformació cap a una economia nova. És bàsicament agrària i el sector primari mou tota la societat, de manera que les collites augmenten i disminueixen la capacitat de compra dels camperols i dels senyors, activa el mercat i, conseqüentment, la indústria. El 1800, la península produeix en particular cereals, que abasten les ¾ parts del sòl, en règim de monocultiu.Sobretot trobemblat, civada i ordi i, de forma secundària, però en ple desenvolupament, arròs i blat de moro. Els rendiments són, en conjunt, baixos, i la producció resultava insuficient per al consum.Es conreen les pitjors terres,els impostos són elevats i les tècniques, del tot arcaiques.
Quant a la propietat, aquesta es caracteritza per estar bàsicament amortitzada( vinculada per herència o per pertànyer al'Església). És al nord on hi ha un major nombre de propietaris, amb minifundis; a Andalusia, sud de Castella i Extremadura predominen els jornalers, treballant els grans latifundis pertanyents a la noblesa i l'Església, mentre que a Catalunya les terres solen ser de senyories laiques i eclesiàstiques, amb predomini de la propietat mitjana, i molts contractes de tipus emfitèutics, aperpetuïtat.
La ramaderia ocupa un lloc secundari, encara que continua sent important, tot i la disminució dels ramats de la Mesta.Poc a poc, el ramat s'anirà estabulant , aprofitant llavors els seus fems con adobs,amb la qual cosa complementa l'activitat agrària.
No sembla ser millor la situació de les indústries extractives (ferro, plom, coure i carbó). La indústria es desenvolupa ambtècniques i empreses de tipus artesanal.Espanya participava, però, en l´expansió del sector tèxtil que s´aprecia a tot Europa en aquest moment. Però aquesta realitat no amaga el predomini de les labors disperses, en establiments de tipus familiar i sense cap més perspectiva que el mercat local on actuen. La creació de les manufactures reials intenta compensar el control dels gremis i evitar la importacióde productes de luxe. A Catalunya, ja durant el segle XVIII hem observat el formidable desenvolupament de la indústria del cotó, que fa d´ella en 1800 un dels nuclis més importants del món ( Indianes, o teixits de cotó estampat). Finalment, el Decret de Lliure comerç amb Amèrica (1778),que obre a tots els ports espanyols aquest comerç,representà una fita importantíssima, sobretot per al comerçcatalà (vins,aiguardents,indianes)

Pel que fa als mercats, a Espanya perduren encara duanes i arbitris interiors, vies de comunicació intransitables, insuficiència de transports i manca d´un sistema bancari adient.Tot això provoca una demanda escassa, poc benefici per als comerciants , i una certa dependència del mercat colonial,l´únic que sembla compensar un tant aquesta activitat. Itambé aquest comerç exterior es va veure afectat ,ja des de finals del segle XVIII ,per les guerres amb França i amb el Regne Unit, que dificultaren la navegació ordinària.

Els problemes de la Hisenda Reial seran enormes i es reflectiran en els intercanvis i la producció industrial.

ESTAT Al 1800 l´absolutisme ha arribat a la seva plenitud, amb una administració que ho controla tot...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS