Antic Règim

Páginas: 7 (1697 palabras) Publicado: 27 de enero de 2013
CONCEPTE D’ANTIC RÈGIM (S.XVIII)
Sistema polític: monarquia absoluta. El monarca té tots els poders (judicial, executiu i legislatiu)
Sistema social: estamental. La societat es divideix en estaments. Els estaments no són mòbils. De la classe social d’on neixes no et pots moure, ho ets durant tota la vida.
Privilegiats (5%): clergat (es dedica a resar) i nobles (es dedica a laguerra). Són els propietaris de les terres, viuen dels impostos. No volen treballar ja que creuen que el treball no et dignifica. Tenen la possibilitat d’accedir tan a l’església com en l’exèrcit.
No privilegiats (95%): burgesia, pagesia, menestrals... Són els que treballen (pagesos treballen les terres de la noblesa, han de lliurar la major part de les seves rendes, es mantenen al límit dela supervivència) han de pagar impostos.
Economia: és agrària (la majoria de gent es guanya la vida treballant al camp) i senyorial (només la noblesa és propietària).
Demografia: no creix, està estancada des de l’edat mitjana. L’esperança de vida és baixa, d’uns 40 anys (moltes malalties, defuncions infantils..). A la mínima que augmentava, com que no hi havia recursos s’estancava. Afinals del segle divuit, hi haurà unes millores (medicaments, vacunes...) que faran augmentar la població.
CRISI DE l’ANTIC RÈGIM
Es produeixen millores en l’agricultura i permeten una economia de comerç.
La burgesia comença a enriquir-se, a tenir diners, gràcies al comerç. La noblesa no treballa ja que creien que treballar no et dignificava.
Cada vegada la burgesia és més escoltadapels reis, comença a tenir més de poder. Representava la ciutat, podia demanar coses...
Es produeix un canvi de mentalitat: idees il·lustrades. Un il·lustrat era aquella persona amb estudis, certa formació, els intel·lectuals (filòsofs, economistes..)
Existeixen els enciclopedistes, són uns teòrics, parlen de la llibertat de ser propietari, igualtat, dret a decidir i d’estar representats.És la gent la que porta aquestes teories a la pràctica.
Els il·lustrats són la burgesia i petita part de la noblesa que veia que les coses havien de canviar .
PENSAMENT IL·LUSTRAT
Origen essencialment francès, s’expandeix ràpidament per Espanya.
Donen molta importància a la raó, creuen que l’ésser humà havia d’adquirir coneixements ja que eren la base de la felicitat. Creien quel’educació i el progrés estaven lligats. Com més enriquits fossin del saber, més millorarien les seves condicions de vida.
Critiquen la societat estamental i defensen la igualtat entre els éssers humans.
Critiquen la organització econòmica, donant suport a un nou model que admetés el dret a propietat i el lliure comerç i indústria.
S’enfronten amb l’absolutisme monàrquic. Demanen ladivisió de poders (legislatiu, judicial i executiu) i la sobirania popular (dret del poble a decidir, dret a vot).

GUERRA DE SUCCECIÓ. FELIP V. CATALUNYA
Canvi de dinastia, dels Àustria als Borbó. Fins l’any 1700 havien governat els Àustria, però l’últim rei, Carles II va morir sense descendència directa. Va deixar com a successor Felip V, que era un Borbó.
Nomenament de Felip V provocaun enfrontament dels Àustria i Borbó GUERRA DE SUCCECIÓ. L’accés de Felip V al tro enfortia el poder dels Borbó a Europa. Gran Bretanya, Portugal i Holanda donen suport als Àustria (Carles d’Habsburg) i s’hi oposen. S’inicia una guerra contra els Borbó els quals són defensats per França i Espanya. Es converteix en un conflicte internacional.
Què passa dins d’Espanya? Fins aleshores elsÀustria havien respectat els furs (monarquia autoritària però cada corona mantenia les seves lleis). Però els Borbó eren molt centralistes. Excepte Catalunya, que temia perdre les lleis pròpies, tota Espanya es mostra fidel a Felip V.
Durant la guerra, Carles d’Habsburg, va ser proclamat arxiduc d’Àustria. Les potències que el defensaven, per por que ara fos Carles d’Habsburg el que adquirís...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • ANTIC REGIM
  • Antic Regim
  • Antic Règim
  • la crisi de l antic regim
  • antic règim (valencià)
  • Examen Antic Règim
  • Resum Antic Règim
  • Vocabulari História Antic Règim

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS