Resum Antic Règim

Páginas: 7 (1735 palabras) Publicado: 14 de febrero de 2013
L'ANTIC RÈGIM
 
Període històric entre el s.XVI i finals del s.XVIII.
Característiques: Règim econòmic senyorial, un capitalisme comercial, població estancada , societat estamental i monarquia absoluta.
UNA ECONOMIA AGRÍCOLA I SENYORIAL
 
La agricultura era la base de l´economia de l´Antic Règim.
Havien poques terres en propietat privada i la majoria de terres estaven vinculades ipertanyen a un noble o clesiàstic, d'elles en treien un profit econòmic i no les podien vendre.
Els senyors feudals reservaven les millors terres i las més productives per ells (reserva senyorial). La resta les dividia en parcel.les anomenades masos on treballaven els pagesos que podien ser homes lliures a canvi d´un arrendament o bé els serfs.
Els serfs eren pagesos gairabé esclaus, no podien fer ressense permís del senyor feudal, estaven vinculats a la terra obligats a treballar per ell i no podien abandonar els masos sense el seu permís.
1.2 Els drets senyorials
Els senyors feudals tenien els drets senyorials, drets adquirits al domini que tenia sobre la terra.
Exigia unes taxes per la utilització dels monopolis senyorials (molí, ferreries...) tenien drets juridicional (funcions degovern, fiscal de justicia) podia formar l´exèrcit, cobrar peatges,donar permisos per obrir mercats i imposar multes.
El clero cobrava un impost anomenat DELME(diezmo) que era la desena part d´aquesta collita i tant el clero com la noblesa cobraven altres impostos, mentre que l 'estament privilegiat estava exempt.
1.3.Una producció insuficient
Agricultura de autoconsum molt endarrerida i producciómolt baixa. El producte que més conreaven era el blat i en cas d´algun excedent el producte es podia vendre en mercats locals o regionals. En general, el comerç era escàs, hi havien dos tipus d´explotacions:
Els camps oberts ( openfields) a on es practicava el guaret.
Terres comunals: dedicades als boscs o pastures i es beneficiava tota la comunitat pagesa.
Anys de males collites: escassetatd'aliments, augmenten els preus, patiment de fam i revoltes del pa.
1.4.Causes d´una població estancada
Poca producció i incapacitat que té l´agricultura per produir més: població estancada.
La població de l´Antic Règim correspon al cicle demogràfic antic on el creixement és nul o molt escàs degut a les taxes de mortalitat molt elevada (subalimentació, falta d'higiene, escassos recursos mèdics) inatalitat molt alta.
 
 
1.5.La indústria tradicional i les manufactufres
El tipus de producció era artesanal i s' agrupaven en gremis, eren institucions d´origen medieval artesans del mateix ofici i controlaven el volum de producció i els preus de venda. Els gremis tenien dos inconvenients fonamentals:
No havia competència de preus, no podien fer front a un increment de demanda. Algunscomerciants van desenvolupar el treball domèstic, consistia en que el comerciant proporcionava matèria primera, les eines de treball a la família de pagesos per poder fabricar un producte després la recollia i pagava per cada peça elaborada.
També apareixen manufactures subvencionades per l´estat ,s'elaboraven productes de luxe , concentrava un gran nombre de treballadors que cobraven un salari baix. 
1.6.La insuficiència dels transports
En l'Antic Règim les xarxes de comunicacions eren escasses i en mal estat i els mitjans de transport eran rudimentaris.
Tenien transport perillosos i eran molt lents( cavalls amb carros amb una capacitat de càrrega reduïda) i altres mitjans de transport eran el marítim i el fluvial.
 
1.7.El comerç interior i el colonial
El comerç interior: Estava moltlimitat per tres raons:
-La producció de l´agricultura era escassa això provoca l´escassetat excedent.
-El sistema de transport era insuficient.
-No hi havia especialització agrícola.
El comerç colonial: Necessitava unes inversions molt fortes i donaven grans beneficis. Van aparèixer les anomenades companyies comercianls relacionades amb aquestes inversions aparèixen els primers bancs , que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Resumen Antic Regim
  • Antic Règim
  • Antic Règim
  • RESUM ANTIC RÈGIM
  • ANTIC REGIM
  • Antic Regim
  • Antic Règim
  • la crisi de l antic regim

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS