Análisis de La isla del tesoro (catalán)

Páginas: 18 (4369 palabras) Publicado: 13 de abril de 2014
1) ASPECTE TÈCNIC:

El llibre que he escollit és L’illa del tresor (Treasure Island) de Robert Louis Stevenson. La traducció de l’anglès a aquesta edició és de Joan Sellent, a més les il·lustracions que trobem en el seu interior són de Leonard Beard. L’editorial a la qual pertany és Quaderns Crema i la col·lecció és Quaderns 2. L’edició fou a Quaderns Crema, Barcelona, l’any 2008. I trobem untotal de dues-centes noranta set pàgines.

2) DE QUÈ TRACTA EL LLIBRE:

Es tracta d’una novel·la de pirates ambientada en el segle XIX. A un dels protagonistes, Jim Hawkins, li arriba a les mans un mapa de l’illa del tresor i s’embolica en la recerca del tresor amb el vaixell La Hispaniola. Però no serà sense l’ajuda d’un metge, un hisendat i pirates que aquest arribarà al seu destí. Laintervenció dels pirates en algun moment farà trontollar el seu objectiu, però amb la seva astúcia arribarà ben lluny.
El viatge iniciàtic d’en Jim no comença quan el contramestre fa sonar el xiulet per a que la tripulació del vaixell estigui a punt, sinó que comença en el moment que Bill, el vell llop de mar entra a l’Almirall Benbow. Se n’adona d’aquest canvi quan recorda el següent: “No recordava niuna sola nit a l’ [...] ho trobava tot tan nou, tan interessant...”.
És a partir d’aquí on comencen a succeir un conjunt de fets com ara la mort del capità, la troballa del mapa, la conversa amb en Livesey i l’hisendat o la presentació del cuiner, que com a experiències influenciaran el caràcter, la personalitat i la manera de pensar.
R. L. Stevenson pretén deixar notes morals perquè ajudin allector, que impliquin pensar, i en aquest llibre ho podríem aplicar en el missatge de l’ambició i els diners. Aquests es poden veure a partir de la troballa del mapa i sobretot quan la tripulació es divideix en dos grups i un dels objectius és derrotar al contrincant per poder agafar el tresor.

3) COMENTARIS SOBRE EL LLIBRE
En aquest llibre parlem d’intertextualitat literària quan trobemaltres textos on apareixen personatges molt semblants als de l’Illa del tresor, on hi ha espais, viatges iniciàtics, accions, caràcters psicològics del mateix caire que el que trobem al llibre escollit.
En primer lloc podem trobar referències d’aquesta novel·la en el llibre Edat roja de Joan Margarit, en el poema “L’Illa del tresor”. L’autor no només el relaciona explícitament amb l’obrad’Stevenson sinó que ho adapta a l’illa en la que va passar molt de temps durant la seva adolescència, és per això que podríem estar parlant de doble intertextualitat. En el poema parla d’aquell aire que l’acompanyava en els seus viatges, però contràriament sent l’olor i la música de l’hostal-casa on es troba de nou. També de l’illa com l’espai dels somnis perduts, interpretant-ho com la possibilitat desomiar sense límits. Tant el poeta com el protagonista veuen l’illa com quelcom on trobaran allò que han buscat. En el primer cas, pau, tranquil·litat; i en el segon el tresor.
Tant el protagonista del llibre com l’autor del poema parlen del sentiment, tot i que contrari, que els causava aquella illa “Pero añoras el resplandor brumoso de la costa,el silencio de la isla, que ha vuelto...” pel poeta od’en Jim Hawkins: “Allò, almenys, s’havia acabat; [...] amb una alegria indescriptible, vaig veure com la roca més alta de l’Illa del Tresor s’havia fos...”
Trobem una altra relació en la història d’en Dr Jekyll i Mr hide on l’autor, Robert Louis Stevenson mostra la dualitat de les persones, és a dir, el bé i el mal. El fet és que en l’obra de l’Illa del Tresor aquesta dualitat de l’home éspresentada en dues persones diferents, John Silver i Jim Hawkins. Tot i això poden ser interpretades també com una única persona, ja que en Jim està sent com en Silver quan va començar a ser pirata. En Hawkins representa la part bona, la innocència, en canvi en Silver mostra la maldat. Això si tenim en compte als dos personatges. Però què passa si només parlem d’en Silver? També podem veure la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Analisis de "La isla del tesoro"
  • la isla del tesoro analisis literario
  • Analisis de la isla del tesoro
  • La Isla Del Tesoro
  • La Isla Del Tesoro
  • LA ISLA DEL TESORO
  • La isla del tesoro
  • La isla de tesoro

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS