Apuntes sociologia

Páginas: 27 (6532 palabras) Publicado: 17 de febrero de 2014
15/11/2013
SOCIOLOGIA
En les religions en desenvolupament ; hi ha divisions demogràfiques  població activa i inactiva.
Augment de longevitat i caiguda de la mortalitat:
Canvi del patró de la mortalitat. No s’ha produït igual en totes les edats, ni en el cas dels homes i les dones.
Els anys de vida guanyats no han afectat a les persones al mateix moment. Nens i joves, van ser els primerbeneficiaris. Durant el segle XIX, la caiguda de la mortalitat infantil i jove, va fer que augmentarà la esperança de vida general i va rejovenir.
Població i recursos:
Relació de població i recursos, es indefugible, però no es directe, doncs esta intervinguda per les formes d’organització social, especialment tecnològica i productiva.
Plató i Aristòtil, deien que era una població controlable is’aconsellava el creixement moderat. Calculaven el nombre de persones d’una república.
Malthus: Assaig obre el principi de població. Assaig sobre la població, efectes de la població y creixement econòmic.
a) Debat sobre la perfectibilitat de les societat humanes. Creien que es podien millorar i que aconseguirien ser feliços. Apareixen límits en les lleis de caràcter natural en la felicitathumana. Va demostrar el foc fondament de la perfectibilitat humana.
b) Debat sobre les lleis de pobres. Lleis per proporcionar-los ajudes, que es remunta en el segle XVI-XVII, que es gestionava amb les parròquies. Va ser un debat agut, entre els que volien ajudar i els que no volien (Malthus), ell estava en contra d’ajudar als pobres.
Plantejament, ell considera que per alleujar la pobresa, elssistemes igualitaris no servien i agreujarien els problemes  augmenta la penúria i la misèria. Estimulaven el creixement demogràfic. La terra era limitada. Van patir una crisis de subsistència.
Volien millorar les lleis naturals, que no es poden revessar i posen límits. Ens obliga a mantenir a la població a determinades restriccions, si no causaria a revessar la quantitat d’extreure recursos.Comparació de dos conceptes quantitatius: la població Nord Americana (Càlcul). La població es multiplica cada 25 anys, sense restriccions en el creixement demogràfic. Creixen a una progressió geomètrica i la producció en una progressió asimètrica. El punt insostenible es el col·lapse d’una societat i cada tendència respon a una llei natural. Hi ha una hipòtesis que segons Malthus respon a unallei natural. La població es una llei d’atracció de sexes. La producció es una llei de rendiments decreixents de la agricultura.
L’home no es aliè a la llei natural (necessita alimentar-se). L’ingrés i la població se correlacionen de forma positiva.
Teoria dels frens:
Fres repressius  voluntat o acció humana que depèn de l’establiment natural. Guerres, fam i mala nutrició, epidèmies, malescondicions i pobresa. Quan més desenvolupada es una societat, mes importants son els frens repressius i menys els preventius (correlació i al revés), relació proporcional. Han d’actuar, establint els dos frens i posar límits.
Frens preventius  depèn de l’acció humana i contracte moral contra el vici, pertanyen en el celibat i practicar la castedat. Retardar el matrimoni com mesura per reduir elperíode de vida fèrtil entre les parelles. Aquelles famílies que podien mantenir-la devien tenir descendència. La classe popular era la mes promiscua. Han de ser moralitzades. Retrocés dels frens repressius. Lluita d’amor i la gana, necessitat d’instaurar els frens preventius.
Es necessari aplicar polítiques educatives per els sectors mes pobres de la població. La llei natural, llei dels rendimentsdecreixents. Oferta de la terra limitat i quan es vol ampliar les terres hi ha un rendiment marginal que fa disminuir la producció d’aliments. Es pot incrementar la producció però la productivitat serà decreixent. La raó aritmètica del creixement de la producció d’aliments, límits clars en la producció d’aliments.
Element de caràcter contractual (llei de pobres)  1601. Subsidi que s’atorgava...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Apuntes Sociología
  • apuntes sociologia
  • Apuntes de sociologia
  • Apuntes Sociología
  • Apuntes Sociologia
  • Apuntes sociología
  • Apuntes Sociologia.
  • sociología apuntes

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS