ARTUR CUYÀS. UNA CONTRIBUCIÓ A LA FORMACIÓ PROFESIONAL

Páginas: 2 (442 palabras) Publicado: 21 de agosto de 2013
ARTUR CUYÀS. UNA CONTRIBUCIÓ A LA FORMACIÓ PROFESIONAL


L’article es contextualitza a la Catalunya del segle XIX i principis del segle XX, caracteritzada per la Revolució Industrial, laRenaixença, el Noucentisme, la Mancomunitat, el Nacionalisme i la lluita per una escola catalana.
Aquest és un moment de crisi on els pobres veien el seu futur de manera força pessimista per la influència deDarwin i Malthus que donaven a entendre que a la vida només triomfarien els més forts, que eren els rics, i els pobres continuarien sempre amb la seva misèria.

Artur Cuyàs, al seu llibre “Hacefalta un muchacho”, influenciat pel model d’Estats Units, va donar la volta a aquesta idea i manté que a la vida només triomfaran els més forts, però aquests no són necessàriament els rics sinó els mésvirtuosos, i per Cuyàs, la virtut consisteix en el treball, la constància i l’economia. Les persones que actuïn mitjançant aquests valors poden canviar el seu estatus social i econòmic. L’objectiud’aquest llibre és, per tant, formar a la joventut en les virtuts de l’ètica frankliniana.

Al seu llibre, Cuyàs utilitza petites històries on apareixen molts personatges nord-americans, Franklin com elmés destacat, i mitjançant aquests exemples fa veure al jove la utilitat de comportar-se tal i com se li proposa. Per adaptar el llibre al catolicisme que regna al país, Cuyàs cita també al seu llibrela Bíblia i Balmes però sempre en funció d’una educació liberal i frankliniana. D’aquesta manera es produeix l’estereotip del que ha de ser un “home de profit”, treballador, constant i estalviador.Mitjançant el traspàs d’aquests valors proposats a aquest llibre, la societat catalana es beneficia de la ma d’obra d’aquells joves que comencen a treballar sense descans i amb esforç als llocs detreball més humils, motivats per la promesa de Cuyás de poder algun dia promocionar laboralment i poder-se’n sortir de la pobresa en la qual estan immergits. Sembla una fórmula perfecte per...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • arturo cuyas armengol
  • Formaci N Profesional
  • arturo cuyas
  • CENTROS INTEGRADOS DE FORMACI N PROFESIONAL
  • 197609682 Hace Falta Un Muchacho De Arturo Cuyas
  • LA FORMACI N PROFESIONAL DEL PSIC LOGO EN M XICO
  • Arturo Cuyás Armengol
  • LA FORMACI N DE LAS EXPECTATIVAS PROFESIONALES DE LOS

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS