Asdfaf

Páginas: 11 (2649 palabras) Publicado: 18 de diciembre de 2012
QUINCENA 3: EL SOCIALISME
S’assemblen les postures dels partits socialistes actuals de Europa Occidental a les característiques inicials del socialisme?, per que es va d’arrumbar la Unió Soviètica?, per què hi ha euroccidentals en Europa Occidental buscant treball?...
Aquestes preguntes les hauràs sentit; inclús te les has pogut plantejar tú mateix. Esta unit pretén resoldre aquestesqüestions.
1. Origen:
Al llarg del segle XIX van anar desapareguent diverses protestes obreres per les contradiccions del sistema capitalista: tots intervenen el procés productiu, però sols ens poc es quedaven amb els beneficis. En aquest context sorgeixen les idees socialistes, com un intent de superar aquest problema.
El socialisme teòric més elaborat va ser construït per dos pensadors Karl Marx(1818- 1883) y Frederich Engels (1820- 1895). La doctrina marxista es basa en els següents principis:
* El ús de la dialèctica com a base de tot un estudi científic, és a dir, el coneixement humà avança a força de propostes i contra respostes, que són finalment englobades i superades per la síntesis final, que es el pas endavant en la ciència, convertint-se en una nova tesi i naixósuccessivament. Amb la dialèctica, el coneixement s’arrsca a ser derivat per la experiència.
* La interpretació materialista de la historia (“ les condicions econòmiques i materials sostenen el ordre social”)
* El paper revolucionari del proletariat (“la conquista del poder”), per a aconseguir la societat comunista sense classe.
* L’absolució del capitalisme i de la propietat privada intentantaixí que tots els ciutadans tinguen els mateixos drets socials i econòmics en la pràctica, és a dir, intentar aconseguir la democràcia econòmica.
* El intercionalisme proletari i la organització de la classe obrera.

Però el socialisme seguia sent teoria. Hi ha que esperar a 1917 per a que pase a ser pràctic. Convé tenir clar aquest punt: l’origen del socialisme no és 1917, sinó les protestesobreres iniciades un segle abans degut a les desigualtats existents entre la burgesia i el proletariat; degut a les males condicions de vida i treball de la classe obrera.
Serà en Rússia on, per primera vegada el socialisme s’apropia de Estat. L’antic Imperi Rus dels sers es transformarà, casi íntegre am el seu enorme territori, en la unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques des de 1922 iaquesta nova U.R.S.S iniciarà en solitari el camí de la economia planificada a partir de 1927.
Després de la II guerra mundial, els països de Europa Occidental que havien sigut alliberats per el nazisme de l’exèrcit de la U.R.S.S., van caure baix la orbita de dit país, implantant-me en ells règims socialistes segons el model soviètic. El socialisme, en tots els països en que es va implantar, vaestablir sistemes polítics dictatorials, dirigits per el Partit Comunista.
Posteriorment, altres països, tots ells del Tercer Món, adoptaren també règims socialistes. A mitjans dels 80, prop de 1500 milions de persones, vivent baix dit sistema.

2. CARACTERÍSIQUES
* Propietat col·lectiva:
La propietat col·lectiva dels mitjans de producció es la característica distintiva de la economíasocialista. Durant les revolucions socialistes el Estat ha apropiat i nacionalitzat tota classe de propietats. Per tant, el Estat es un agent fonamental de la economía.
També existeix propietat privada, permetia per el Estat, però en una proporció incapaç de amenaçar el consum, com vivenda, automòbil, que poden ser heretats, i propietat privada xicotetes empreses de xicotetes parcel·les de terra de uspersonal.
* Tots assalariats:
Al existir la propietat col·lectiva tot es de tots, per lo que no hi ha propietaris. Al ser tots assalariats, no hi ha teoria classes socials, encara que el sistema reconeix una desigualtat de rentes en funció de la responsabilitat, però en una diferència tal que impedixca la aparició del abisme que separa a les classes socials del món capitalista.
*...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • asdfafas
  • asdfafa
  • asdfafas
  • Asdfafa
  • Asdfaf
  • asdfaf
  • asdfaf
  • Asdfafa

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS