Askdhcooosnbfiuid

Páginas: 9 (2053 palabras) Publicado: 6 de febrero de 2013
ESTRUCTURA CEL·LULAR
0. Introducció
Com sabem que una cosa està viva?
La resposta a aquesta pregunta es fàcil de respondre intuïtivament, però fer una definició no és tan fàcil. És fàcil determinar que una girafa està viva, però i els bacteris? O les espècies anteriors als bacteris? Això no és tan fàcil de respondre. D’altra banda, els virus també són difícils de determinar si són vius ono. Hi ha una llista que diu les coses que fan els éssers vius i resulta que el virus no compleix la majoria. Doncs són éssers vius? I a més, quan podríem dir que va començar la vida a la Terra? I els embrions, són vius? A partir de quan són vius? Té drets humans, un embrió? Són moltes les preguntes que si fossin fàcils de respondre no hi hauria tanta polèmica a la societat.
Aquesta pregunta quepot semblar molt elemental no és gaire fàcil de respondre. Els pensadors encara no saben com definir el concepte “vida” de forma precisa, concreta.
Hi ha 3 coses que compartim tots els éssers vius:
- Composició: H2O líquida (la quantitat d’aigua de les cèl·lules depèn de l’activitat d’aquesta: una neurona té un 80 o 90% d’aigua, mentre que una cèl·lula òssia tindrà sobre un 20%), carboni (ésl’únic element de la taula que pot fer enllaços amb sí mateix de forma indefinida, per tant pot fer cadenes amb estructures senzilles i tots els organismes vius el necessiten). Fins aquí són dos elements que no poden faltar en un ésser viu i les que venen a continuació ja poden variar. Glúcids, lípids, proteïnes i àcids nucleics. Tot i això només la composició no fa un ésser viu, és necessàrial’estructura.
- Estructura: tots els éssers viu avui coneguts estan estructurats, formats, per cèl·lules. La vida està formada per cèl·lules. Els virus s’exclouen d’aquesta definició.
- Funcions: funcions vitals que cada cèl·lula ha de fer per obtenir energia.

1. teoria cel·lular
la unitat és la porció més petita que conserva-les propietats. A química l’unitat viva més petita d’un element químicés l’àtom, doncs en el cas de l’organisme viu és la cèl·lula. Les cèl·lules reuneixen les característiques anatòmiques, fisiològiques, reproductores i genètiques.
- Unitat anatòmica: tots els éssers vius estan formats per cèl·lules. Alguns tenen moltes i altres només una. Exemples: protozous.
- Unitat fisiològica: tots els processos de la cèl·lula es duen a terme dins la cèl·lula o al’exterior gràcies a unes substàncies que desprèn la cèl·lula. Cada cèl·lula intercanvia matèria i energia amb el seu entorn. Però això es dificulta quan són milions de cèl·lules. Cada cèl·lula ha de fer els processos necessaris per agafar l’energia que necessiten per si mateixes i expulsar els seus residus. Per això cada cèl·lula intercanvia matèria i energia amb el seu entorn. Per això els éssers vius handesenvolupat els òrgans, que es reparteixen les feines, el medi intern, sang i limfa que porten els elements necessaris per la cèl·lula, i els sistemes de distribució, els vasos sanguinis.
- Unitat reproductora: tota cèl·lula surt d’una cèl·lula anterior. Cadascuna s’origina a partir de la divisió d’una altra. Doncs, com va sorgir la primera cèl·lula? Aquest problema s’anomena regrés infinit.Hi ha teories sobre els fenòmens que van crear la primera cèl·lula. Aquesta primera cèl·lula té el nom de LUCA (Last Universal Common Ancestor). Una cosa és clara: el fenomen que va crear la primera cèl·lula avui dia no continua creant vida, ja que actualment totes les cèl·lules venen d’una altra “omnis cellula ex cellula”.
- Unitat genètica: totes les cèl·lules tenen una informació genètica queli diu les coses que ha de fer. Les unitats genètiques no són els ronyons, fetges, etc. És el cervell qui dóna les ordres. Doncs, a nivell cel·lular és el nucli, l’unitat genètica. Al nucli hi ha cromosomes, dins dels quals hi ha gens. Cada cèl·lula heterocromatinitza, vol dir que es comprimeixen aquells gens dels quals la informació que tenen no necessita la cèl·lula per dur a terme les...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS