atena nike

Páginas: 4 (883 palabras) Publicado: 16 de octubre de 2014
Atena Niké
1.Documentació general i classificació:
Nom de l’edifici: “Atena Niké o Atena Àptera”
Autor: Cal-lícrates (Segle V aC)
Cronologia: 421 aC, estil “Grec clàssic”
Ubicació: Original, enl’Acròpoli d’Atenes
Estat de conservació: Reconstruït, desprès de que a l’edat mitjana es desmuntes i es fessin servir els seus carreus per reforçar l’Acròpoli i pràcticament destruït al segle XVIIper després de ser utilitzat com a bastió de defensa pels turcs. Reconstruït al segle XIX.
Breu descripció: Es tracta d’un petit temple amfipròstil (sense cap fila de columnes que l’envoltin),tetràstil, d’ordre Jònic i 2 diàmetres d’intercolumni. Amb base, fust amb estries d’aresta morta, i capitell decorat amb 2 volutes, a més d’un fris totalment llis. Dedicat a la divinitat d’Atenea. Construïtamb marbre del Pentèlic, en origen policromat. Amb carreus regulars sense argamassa, i amb caràcter Religiós. Presenta un sistema constructiu arquitravat concebut a escala humana.
2.Anàlisi formal iestilística:
Aquest temple de petites dimensions , presenta una planta quadrada (4x4 metres), simètrica, al costat dels “Propileus”. En el seu sistema arquitravat, presenta, com a element de suport,a més dels murs, 4 columnes jòniques amb un fust monolític tant a la part darrera com davantera, que descansen sobre l’estilobat, amb un estereòbat dividit en 3 files, així com 2 pilars in antis,darrere de les 4 columnes davanteres. Com a elements suportats presenta un entaulament, amb fris llis i un entaulament amb una cornisa amb un sostre llis a doble vessant. Els elements decoratius quepodem trobar al seu fris, són un seguit de relleus fets per l’escultor Fidies, amb escenes de la guerra del Peloponés (esdevinguda durant la seva construcció), de les anteriors guerres mèdiques entregrecs i perses, així com escenes de centauromàquia i gigantomàquia. El més importants d’aquests relleus, és l’imatge d’Atena victoriosa traient-se la sandàlia, elaborada amb la tècnica dels draps...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Atena Niké
  • Atena Niké
  • ATENA NIKE
  • Atena Niké
  • atena nike (cat.)
  • Historia Del Arte. Atena Niké
  • fitxa tècnica atena niké
  • Preguntes Atena Niké

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS