Preguntes Atena Niké

Páginas: 6 (1453 palabras) Publicado: 4 de diciembre de 2012
1. Arquitectura grega. Temple d’Atenea Niké

FITXA TÈCNICA

Títol: Atenea Niké (Atenea Victoriosa) o Niké Aptera (Victoria sense ales).
Autor:Cal·lícrates (probable)
Cronologia: Segle V a.C. Les obres s’iniciaren el 421aC.
Material: Marbre blanc del Pentèlc
Dimensions: (naos) 5x5m
Ordre: Jònic
Estil: Art grec antic, període Clàssic.
Localització: In situ. Atenes, Grècia.

Història.El temple ocupa l’indret on hi hagué un temple anterior destruït pels perses el 480aC. Les restes del qual són visibles a la cripta. Es troba situat dalt un petit bastió a l’entrada de l’Acròpolis. La decisió de substituir un nou temple sembla que estava presa el 440aC, però diversos factors varen endarrerir-ne les obres. Cal.lícrates tenia fet un model de l’edifici des de molt abans deconstruir-se. El comitent va ser Cimó, el ric estrateg cap del partit aristocràtic i etern rival de Pèricles. La determinació de construir un temple a la Victòria sembla que tenia funcions propagandístiques destinades a encoratjar els ciutadans, donat
que Atenes es trobava en plena guerra contra Esparta, amb resultat advers.
El 1686, sota domini turc, les restes de l’edifici es desmuntaren i s’aprofitarenper a refer les fortificacions de l’Acròpolis. El 1831 es va reconstruir, en un gest de marcat caràcter patriòtic en la Grècia, just acabada d’emancipar de l’Imperi Otomà. Es va tornar a desmuntar i a reconstruir el 1930 i el 1998, per a assegurar-ne la conservació aquest cop.

Aspectes tècnics i constructius.
Construcció de molt petites dimensions, segueix els trets característics d’un templegrec.

Configuració: Amfipròstil (columnes a la façana i a la part posterior), tetràstil (quatre columnes).
Estructura adintellada, coberta a doble vessant i ús de columnes com elements de suport i decoratius, situades als dos pòrtics que delimiten longitudinalment la construcció. La planta és molt simple, rectangular, amb dos pòrtics als costats curts, anomenat pronaos l’anterior iopistodomos el posterior. L’espai intern està ocupat per una sola estança (naos o cel·la), on s’hi trobava l’estàtua monumental de la deessa.

Aspectes formals i estilístics.
En alçat, l’edifici es troba sobre unes grades que l’envolten (estereòbat). L’ordre, jònic, és molt elegant i refinat, amb unes columnes de 7:1 de ràtio entre alçada i diàmetre. Són de fust monolític, acanalades amb arestesrebaixades. La voluta de l’extrem anterior de cada capitell dels quatre angles, es troba inclinada tangencialment, amb l’objectiu de crear una estereometria més perfeccionada.
L’entaulament està configurat per un arquitrau subdividit en tres bandes horitzontals, un fris continu ornat amb relleus i, a cada extrem, un frontó triangular (perduts).
Els relleus del fris són d’estil de Fídies, ignorem el nomdels autors. En el fris N. hi ha una batalla entre grecs. En el fris S. s’hi representa la decisiva victòria de Platea contra els perses. A E. i W. es representen escenes de les divinitats olímpiques presidides per Zeus i Atenea garantint els seus favors a Atenes. Poc després d’acabat, hom l’envoltà d’un parapet per a fer més segur l’accés als visitants, ornat amb uns magnífics relleus dedicats aAtenea, també d’estil fidíac. Part dels relleus es conserva al British Museum i la resta són avui dia al Museu de l’Acròpolis, amb facsímils in situ.

Entorn i integració urbanística

El temple forma part de l’Acròpolis, on destaquen el Partenó, l’Erecteion i els Propileus.

Funció i significat.
El temple no estava dedicat a acollir assemblees , sinó només la imatge sagrada de la divinitatamb diferents objectes litúrgics i les ofrenes dels fidels. La consagració d’un temple a la Victòria en el context d’una guerra manifesta una finalitat màgica, encaminada a propiciar als Déus en la guerra i refermar la cohesió militar dels ciutadans.
Segons Pausànies (geògraf i viatger del Segle II), en el seu interior hi havia una estàtua d’Atenea Victoriosa, de fusta (probablement, recoberta...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Atena Niké
  • Atena Niké
  • Atena Niké
  • ATENA NIKE
  • Atena Niké
  • atena nike
  • atena nike (cat.)
  • Historia Del Arte. Atena Niké

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS