audias march

Páginas: 3 (673 palabras) Publicado: 14 de diciembre de 2014
Ausiàs March ( 1400-1459)
Neix probablement a Gandia.Va ser un poeta i un cavaller valencià medieval, Descendia d'una rica família catalana de burgesos i funcionaris,el seu pare es deia Pere Marchi sa mare Lionor Ripoll. És el poeta més rellevant de la literatura catalanovalenciana medieval, de fet és considerat el pare de la poesia en català.Va ser un dels poetes més importants del Segled'Or valencià. La seva poesia, en llengua com hem dit abanscatalana, tingué una repercussió notable en la lírica castellana del segle XVI al XVIII. S'han conservat 128 poemes d'Ausiàs March provinentsdels manuscrits i edicions antigues, que han estat classificats sovint segons la temàtica: d'amor, de mort, morals i espirituals.
1419- li va ser conferit l’ordre de cavalleria ( va ser armatcavaller)
entre el 1420 i el 1424 va participar en expedicions ordenades pel Alfons el Magnànim .
El rei va recompensar generosament els seus serveis atorgant-li diferents privilegis sobre terres i lapossibilitat de prosperar a la cort reial.
1425.Acaba la seva etapa militar, és a dir es retira d’aquesta vida i comença la seva activitat poètica.
1430 comença a escriure, i tres anys més tard elinfant Joan, Duc de Gandía va confirmar els seus privilegis com a senyor feudal.
Es va casar dues vegades, una amb Isabel Martorell ( germana de Joanot Martorell) i amb Joana Escorna. Escriu els Cantsde Mort possiblement motivats per la mort d’alguna de les seves esposes, però no es té clar quina.
1458 és empresonat arran d’una denúncia interposada per la esposa d’un dels seus cinc fillsbastards.( adulteri)
Va morir als 59 anys el 3 de març de 1459 a València.

.1.Context històric

El segle XV és el Segle d’Or de la literatura catalana i València és el centre cultural . La majoriadels autors pertanyen a la petita noblesa i la burgesia.
Degut a causes econòmiques, culturals, socials ( la pesta a Catalunya) religioses, polítiques (guerres civils a Catalunya) i estratègiques...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Audi
  • Audio
  • Audio
  • audi
  • audi
  • Era del Audio
  • Audier
  • Audi

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS