Autonomia

Páginas: 10 (2357 palabras) Publicado: 3 de marzo de 2013
UNITAT 1 – EDUCACIÓ PER A LA SALUT
1.1. Educació per a la salut, conceptes bàsics.

1.2.1. El concepte de salut
La salut no és només un dret individual, o nacional, sinó un dret de la humanitat, fonamental i universal, que afecta les persones i l’entorn on viuen. Conductes de vida saludables (no fer-ho en excès) tant en relació amb si mateixes com pel que fa l’entorn físic,econòmic, social i cultural on viuen.
OMS (Organització Mundial de la Salut) defineix la salut com un estat de benestar complet, físic, mental, social, i no només com l’absència d’infeccions o malalties. El concepte de salut passa a tenir una consideració positiva.
La salut és que té en compte la persona globalment, considerant-la com un tot, producte de la interacció de les dimensions orgànica(físic), psicològica i social.
* El component físic de caràcter biològic, relacionat amb l’estructura i funcionament del cos.
* El component ètic que implica l’habilitat per mantenir relacions socials en contextos diversos.
* El component emocional que fa referència a la capacitat de la persona per reconèixer i expressar sentiments i necessitats de manera adequada.
* El componentintel·lectual relacionat amb les capacitats cognitives (totes les corrents de pensament), l’habilitat per aprendre, pensar amb claredat i prendre decisions.
* El component socialitzador relacionat amb l’habilitat per construir relacions amb els altres i adaptar-se a contextos diversos (exemple: els nens hiperactius).
La salut de les persones passa per tenir cobertes les necessitats bàsiquesrelacionades amb l’alimentació, la higiene, el descans però sobretot les necessitats de relació afectiva i de comunicació amb les persones de l’entorn.
La salut és un dret fonamental, i aconseguir el grau més alt de salut és un objectiu social summament important per a tot el món, la realització del qual exigeix la intervenció de molts sectors socials i econòmics, a més del de la salut.
* S’ha deconsiderar la salut com un dret bàsic de l’ésser humà i com un objectiu universal.
* La salut és part integrant del desenvolupament de la persona i de la humanitat.
* La pau és una condició ineludible per a la salut.
* S’han de reduir les diferències sanitàries entre els països.
* Tots els éssers humans tenen dret i el deure de participar individualment i col·lectivament en laplanificació i la realització dels programes de salut.
* Els governs són responsables d’oferir atenció sanitària als seus ciutadans.
Perquè la SPT (Estratègia mundial de la salut per a tots) sigui una realitat, cal que la població disposi de les fonts sobre les quals se sustenta: la pau, el menjar i l’aigua potable, l’educació, un habitatge digne i la justícia social.
La salut es defineix com unestat de benestar complet, físic, mental i social, tant dels individus com de les societats i comunitats. D’aquesta manera, la salut gira al voltant de tres grans eixos: la salut individual, la salut comunitària i la salut mediambiental.

1.2.2. L’educació per la salut
L’OMS defineix l’educació per la salut (EpS) com el procés d’informació, conscienciació i capacitació de l’individuperquè adquireixi els coneixements, els hàbits i les actituds necessàries per defensar i promoure la salut individual i col·lectiva.

L’educació per a la salut ha de donar resposta a les necessitats i característiques de tots individus i grups que conformen la societat, adaptant-se els diversos contextos socioculturals on viuen. Per aquesta raó l’educació per a la salut s’adreça tant a dones enperíodes de gestació com a la població infantil i a les persones grans, com a membres actius de la societat.

L’educació per a la salut es considera un element més de l’atenció integral a les persones, des de la triple dimensió individual, col·lectiva i com a membres d’una comunitat. Per aquesta raó, està interconnectada amb altres dimensions de les necessitats educatives actuals: l’educació...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Autonomia
  • AUTONOMIA
  • autonomia
  • Autonomía
  • La Autonomía
  • autonomia
  • autonomia
  • autonomias

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS