Biografias

Páginas: 11 (2538 palabras) Publicado: 14 de enero de 2015
ambit geografic
Els Yanomami qui habiten a l'Alt Orinoco, Estat Amazones és un subgrup que lingüísticament pertany a l'ètnia Yanomama conformada també pels Sanemá (Sanima), Ninam (Yanam) i yanomam. D'aquests subgrups, excepte l'últim que ocupa únicament el territori brasiler, tots els altres es troben tant a Veneçuela com a Brasil. La majoria dels experts classifiquen actualment la llenguaYanomama i els seus diversos topolectos com a independent, tot i que en antigues discussions alguns van opinar que hauria de ser inclosa en la família lingüística Chibcha. Els Yanomami, també coneguts en la literatura com yanomamo, Yanoama, Waika, Guaharibo, Shiriana, Kirischana i Shirishana, entre d'altres, constitueixen el grup indígena més nombrós de l'estat Amazones i el cinquè del total de lapoblació indígena a Veneçuela. Segons el Cens Indígena de 1992, per a l'estat Amazones la població Yanomami (que inclou el subgrup Sánema) ascendeix a 13.347 individus. Els Yanomami habiten en un extens territori que abasta des de les capçaleres del riu Orinoco i la serra de Parima fins a la conca mitjana del riu Siapa, regió de selva tropical plujosa. Durant segles, els Yanomami han habitat aquestesterres i s'assegura que els actuals habitants de les comunitats situades a prop del riu Orinoco van tenir els seus assentaments d'origen a la serra Parima.
Els Yanomami, tradicionalment viuen selva endins allunyats de les ribes dels grans rius; però, en els últims cinquanta anys, com a conseqüència d'un considerable augment poblacional, diversos grups es van establir en les marges dels riusOrinoco, Mavaca, Ocamo i Manaviche, afermant la seva permanència en aquestes zones amb l'arribada dels missioners i criolls.
Com la majoria dels pobles indígenes del continent, possiblement van emigrar fa uns 15.000 anys a través de l'Estret de Bering que uneix Àsia i Amèrica, i poc a poc van baixant fins a Sudamérica. Avui dia, la seva població total està al voltant de les 32.000 persones.

Elterritori yanomami al Brasil és d'uns 9,6 milions d'hectàrees, dues vegades la mida de Suïssa. A Veneçuela, els yanomamis viuen a la Reserva de la Biosfera de l'Alt Orinoco-Casiquiare, que té 8,2 milions d'hectàrees. Aquestes dues àrees juntes conformen el major territori indígena selvàtic del món.

clima
clima
El clima de l'Estat Amazones correspon als tipus plujós, monsònic i tropical desabana. Bàsicament es diferencien dues estacions, una seca i una altra de pluges. Cap al sud no hi ha mesos secs, mentre que al nord-oest es tenen fins quatre mesos de sequera. A les zones del centre i del nord s'acusa una moderada deficiència d'aigua entre desembre i març. La precipitació mitjana supera els 1.200 mm anuals. L'oscil·lació tèrmica anual és mínima (entre 1 ° C i 1,5 ° C) però la diària ésgran, (més de 15 ° C). La temperatura del mes més fred és superior a 15 ° C. La temperatura mitjana anual de l'estació de Parima, a 810 m d'alçada, és de 22,3 ° C mentre que la de Tamatama (a 112 mia la mateixa latitud) és de 27 ° C.2

vegetació
Gran part de l'estat Amazones, està cobert per immenses selves, de manera que la vegetació a causa de l'alt índex de pluviositat, és la típicaselvàtica. També hi ha llençols de sòls secs i llençols de sòls humits. Més amunt i depenent de l'altura, la vegetació es fa més escassa, fins arribar a més de 2.000 on gairebé desapareix totalmente.1

fauna
La rica fauna de la regió està representada per nombrosos espècimens de mamífers, rèptils, peixos i aus: 1
Mamífers: Puma, jaguar, danta, granota (araguato, tití), ós palmero o ós formiguer (enperill d'extinció), guineu, etc.
Rèptils: Caiman l'Orinoco (en perill d'extinció), bava, tortuga, morrocoy, colobres, anaconda, boa constrictora, cascavell, cuaima, mapanare, etc.
Peixos: Sapoara o (Semaprochilodus laticeps), temblador o anguila elèctrica, ratlla, carib, piranya, bagra, guabina, etc.
Aus: Àguila, àguila harpia (en perill d'extinció), esparver, guacamaya (de vistosos colors:...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Biografias
  • Biografia
  • Biografia
  • Biografia
  • Biografia
  • Biografías
  • Biografia
  • Biografia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS