biologia batx

Páginas: 6 (1377 palabras) Publicado: 4 de marzo de 2014
BIOQUÍMICA 1r Batxillerat
Exercici n. 1. Introduïm un eritròcit en aigua destil·lada i l'observem al microscopi òptic. Quines modificacions de forma i de volum observarem? Feu-ne un dibuix. Què observaríem si haguéssim afegit a l'aigua una  quantitat elevada de sal comuna (NaCl) abans d'introduir-hi l'eritròcit? Dibuixeu-ho. Expliqueu a què són deguts aquests canvis. (1 punt)
b) Què passariasi repetíssim l'experiment però substituint l'eritròcit per una cèl·lula d'epidermis de ceba? Raona la teva resposta tot relacionant-la amb la funció i la composició d'alguna estructura típicament vegetal. (1 punt)
c) Com sabeu, l'estructura bàsica de les membranes biològiques, com ara la de l'eritròcit i la de la cèl·lula d'epidermis de ceba, està constituïda per una bicapa de fosfolípids.Relacioneu  aquesta ordenació espacial amb les característiques  químiques de les molècules de fosfolípids. Ajudeu-vos d'un dibuix. (1 punt)



































Exercici n. 2.-






a) Identifiqueu les molècules de la figura.
b) Relacioneu els termes d’una columna amb els de l’altra columna, tot indicant quin número o números corresponen acada lletra. (1 punt)
 
       A. Amoniàcid
       1. Glúcid
       B. Midó
       2. Pentosa
       C. Ribosa
       3. Aldosa
       D. Adenina
       4. Cetosa
       E. ATP
       5. Base nitrogenada

       6. Nucleòtid

       7. Monosacàrid

       8. Polisacàrid

       9. Triosa

     10. Àcid gras 

     11. Nucleòsid

     12. Lípid 

     13. Pirimidina     14. Compost nitrogenat
c) Esmenteu tres proves de laboratori que podríeu utilitzar per tal d’identificar biomolècules orgàniques, i indiqueu quin o quins compostos s’identifiquen amb cadascuna. (1 punt)
d) Expliqueu la funció dels compostos 3 i 9 de la figura, i la seva ubicació dins la cèl·lula. (1 punt)

Exercici n. 3
b) La sacarosa està formada per 1 glucosa i 1 fructosa. Coms'anomena l'enllaç que les uneix?  Quin tipus de molècula és la sacarosa? Doneu el nom d'una altra molècula d’aquest tipus, tot indicant la seva composició. (1 punt)
c) A partir dels aminoàcids que ingerim, les cèl·lules sintetitzen proteïnes, les quals tenen funcions molt importants en l'organisme. Anomeneu 4 d'aquestes funcions, explicant-les breument (1-2 línies) i indicant un exemple d'una proteïnaper a cada una de les funcions que anomeneu . (1 punt)


Exercici n. 4
Es coneixen les estructures primàries de la insulina de diversos mamífers. Les úniques diferències es troben en una seqüència petita, de la qual es donen a continuació dos exemples:
              Insulina de bou:ala-ser-val
              Insulina de xai: ala-gly-val
a) Què vol dir "estructura primària de lainsulina"? Dibuixeu i expliqueu l'estructura general dels seus monòmers (ala, ser, val...) (1 punt)
Exercici n.7 Les dades següents corresponen a la composició de 2 tipus d'una llet comercial, en g/100g:
 

 proteïnes 
 glúcids 
 greixos 
 Sencera 
2.90
4.60
3.60
 Desnatada 
3.10
4.30
0.30
a) La fórmula següent correspon a una biomolècula present a la llet. Identifiqueu-la, esmenteuquins sons els seus components i els tipus d'enllaç que els uneixen. (1 punt)

b) Quan ingerim llet, mitjançant el nostre metabolisme obtenim energia: unes 4 kcal per cada gram d'hidrats de carboni o de proteïnes i unes 9 kcal per cada gram de greix. Feu una taula en què s'indiqui el % d'energia procedent dels greixos en cada un dels dos tipus de llet i un esquema que expliqui a través de quinesvies metabòliques s'obté l'energia a partir dels greixos, i  assenyaleu en quin compartiment de la cèl·lula te lloc aquest procés. (1 punt)

Exercici n. 5
Qualsevol de nosaltres, sense fer cap esforç extraordinari, consumeix diàriament entre 1000 i 2000 kcal. Obtenim aquesta energia de la degradació dels aliments que ingerim, però podem resistir sense ingerir aliment durant un període...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • biologia batx
  • Resumen biologia 2º batx.
  • batx
  • Batx
  • batx
  • Batx
  • batx
  • batx

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS