Botafumeiro

Páginas: 2 (403 palabras) Publicado: 17 de febrero de 2014
Botafumeiro
El botafumeiro és un dels símbols més coneguts i populars de la catedral de Santiago de Compostel·la, a Galícia. Es tracta d'un enorme encenser. La seva exhibició costa al voltant de300 €.
El botafumeiro només es pot admirar a la catedral en les misses solemnes. La resta dels dies és substituït per un altre encensari conegut com "La Carxofa", que també està realitzat en metallblanc.
Història
L'origen del botafumeiro se situa el 1554. Va ser construït gràcies a una ofrena del rei Lluís XI de França. L'original estava elaborat en plata i va ser robat per les tropes francesesel 1809 durant la Guerra del Francès. L'encensari va haver de ser substituït per un altre de més modern i menys ostentós. De la plata es va passar al llautó platejat.
Orígen
Igual com altresencensaris de les esglésies, el botafumeiro té un origen litúrgic. Tanmateix, aquest és especialment gran a causa del gran nombre de pelegrins que arriben a Santiago, pesa uns 50 quilos i mesura metre i migd'alçària.
Cal pensar que la Catedral de Sant Jaume de Compostel·la, com totes les catedrals de peregrinació, permetia als pelegrins que dormissin a l'interior, cosa que provocava una fortor moltdesagradable, i d'aquí que hi hagués la necessitat de tenir un encensari tan gros.
L'origen del nom és òbviament gallec, i significa literalment en català treufum.
La Catedral de Santiago deCompostel·la (gallec: Catedral de Santiago de Compostela) està situada en la ciutat del mateix nom, al centre de la província de la Corunya, a Galícia. Acull el que, segons la tradició, és el sepulcre del'apòstol sant Jaume, i això va convertir el temple en un dels principals destins de pelegrinatge d'Europa durant l'Edat mitjana mitjançant l'anomenat Camí de Sant Jaume, una ruta iniciàtica en què es seguial'estela de la Via Làctia comunicant la Península Ibèrica amb la resta del continent. Això va ser determinant perquè els regnes hispànics medievals participessin en els moviments culturals de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS