Càncer definición y tipos

Páginas: 6 (1450 palabras) Publicado: 21 de octubre de 2013
1 Que és un tumor?

Un tumor és qualsevol alteració dels teixits que produeix un augment de volum. És un engrandiment anormal d'una part del cos que apareix, per tant, inflada o distesa. En sentit restringit, un tumor és qualsevol bony que es degui a un augment en el nombre de cèl·lules que el componen, independentment que siguin de caràcter benigne o maligne.

Juntament amb la calor, elrubor i el dolor, el tumor és un dels clars símptomes de l'existència d'inflamació.

3.0 Càncer de mama
El càncer de mama és el creixement desenfrenat de cèl·lules malignes en el teixit mamari. Hi ha dos tipus principals de càncer de mama, el carcinoma ductal-la més freqüent, que comença en els conductes que porten llet des de la mama fins al mugró, i el carcinoma lobel·lar que comença en parts deles mames, nomenades lobels, que produeixen la llet materna.  

A nivell mundial, el càncer de mama és el segon tipus de càncer més frequent després del càncer de pulmó i la cinquena causa més comuna de mort per càncer.mames,

Els principals factors de risc de contraure càncer de mama inclouen una edat avançada, la primera menstruació a primerenca edat, edat avançada en el moment del primerpart o mai haver donat a llum, antecedents familiars de càncer de mama, el fet de consumir hormones tals com estrogen i progesterona, consumir licor i ser de raça blanca.2 Entre 5 a 10% dels casos, el càncer de mama és causat per mutacions genètiques heretades.

Per detectar el càncer de mama, s'utilitzen diferents proves com la mamografia, ultrasò mamari amb transductors d'alta resolució(ecografia), una prova de receptors d'estrogen i progesterona o imatges per ressonància magnètica. El diagnòstic de càncer de mama només pot adoptar el caràcter de definitiu per mitjà d'una biòpsia mamària. És ideal fer biòpsies per punció o aspiració, amb agulla fina, amb pistola de tall, aquests guiats per ultrasò o ressonància o utilitzar equips de biòpsia per tall i buit, els quals són capaços deretirar la lesió parcialment o completament, segons el cas. Aquests poden ser guiats per estereotàxia (imatge mamografica guiada per coordenades) o per ultrasò. Si no és possible, es poden fer biòpsies incisional (retirar part de la massa) o excisionales (retirar tota la massa), això pot alterar l'estadi del tumor. Mitjançant ultrasons, hi ha noves tècniques que poden suggerir malignitat, com eldoppler, el 3D multicortes o la elastougrafia, però totes han de ser avaluades i només es tindrà un diagnòstic definitiu mitjançant un Biòpsia. Òbviament, per tots els mètodes d'imatge, es tenen caracteritzacions del que pot ser un càncer o no, per a això, s'usa el mètode BI-RADS, per decidir la conducta segons aquesta classificació.

Del total dels carcinomes de mama, menys de l'1% ocorren enhomes. El Dia Internacional del Càncer de Mama se celebra el 19 d'octubre, 1 té com a objectiu sensibilitzar la població general sobre la importància que aquesta malaltia té en el món industrialitzat.

3.2 Càncer de pulmó

El càncer de pulmó és un conjunt de malalties resultants del creixement maligne de cèl·lules del tracte respiratori, en particular del teixit pulmonar, i un dels tipus de càncermés freqüents a nivell mundial. El càncer de pulmó sol originar-se a partir de cèl·lules epitelials , i pot derivar en metàstasi i infiltració a altres teixits del cos.


El càncer de pulmó és un conjunt de malalties resultants del creixement maligne de cèl · lules del tracte respiratori, en particular del teixit pulmonar, i un dels tipus de càncer més freqüents a nivell mundial. El càncer depulmó sol originar-se a partir de cèl · lules epitelials , i pot derivar en metàstasi i infiltració a altres teixits del cos. S'exclou del càncer de pulmó aquelles neoplàsies que fan metàstasi al pulmó provinents de tumors d'altres parts del cos.

Els símptomes més freqüents solen ser dificultat respiratòria, tos-incloent tos sanguinolenta-i pèrdua de pes, així com dolor toràcic, ronquera i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Tipos de cáncer
  • Tipos de cancer
  • Tipos de cancer
  • Cáncer y sus Tipos
  • tipos de cancer
  • cancer tipos
  • Tipos de cancer
  • Tipos de cancer

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS