Canvis i pervivéncies

Páginas: 2 (442 palabras) Publicado: 21 de enero de 2011
CANVIS I PERVIVÈNCIES:
Després de l’ intent fracassat d’instaurar un sistema democràtic durant el sexenni es va restaurar la monarquia borbònica en mans de Alfons XII gràcies al colp d’estat deMartínez Campos iniciant-se així una regència de Cánovas fins el 1875.
La restauració (1875-1898) va suposar el retorn al liberalisme censatari. Es va establir un sistema bipartidista basat enl’alternança de poder entre el partit conservador(Cánovas) i liberal(Sagasta)amb la finalitat de garantir l’estabilitat institucional i el tron pacífic. Es va redactar la constitució de 1876 de caràcterconservador que atorgava a la monarquia el poder moderador. Malgrat que l’any 1890 es va aprovar el sufragi universal el sistema no era plenament democràtic a causa de l’influencia del caciquisme i dela corrupció i frau electoral (tupinada).
Poc a poc els partits es van anar descomponent-se a causa de les dissidències internes i no foren capaços de donar entrada a les noves forces (obrerisme irepublicanisme). Finalment, la pèrdua de les colònies (Cuba i Filipines) l’any 1898 va iniciar la crisi coneguda com “el desastre” i es va plantejar la necessitat d’iniciar un procés de reformes quemodernitzaren la vida política i social del país (regeneracionisme).
Per altra banda , el nou sistema bipartidista posava fi a la intervenció de l’exèrcit en la vida política i aquest quedavasubordinat al poder civil. Durant la guerra de Cuba i Filipines els militars incrementen el seu poder , destaca les figueres de Martínez Campos, Weyler, Blanco i Prim de Ribera). Però la derrota, vaprovocar l’aparició de postures antimilitaristes entre la població cosa que va inclinar als militars cap a postures més autoritàries i intransigents que culminarà amb el colp d’estat de Prim Ribera l’any1923.
L’economia espanyola d’aquest període es va caracteritzar per un creixement econòmic que la va aproximar a la situació europea, no obstant continuava sent agrària , poc competitiva...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • CANVIS I PERMAN NCIES EN EL SECTOR PRIMARI
  • Geografia Canvis I Permanències En El Sector Primari
  • Llet esterilitzada i pasteuritzada, canvis bromatologics...
  • Canvis Econòmics I Socials Al Segle Xix
  • CANVIS I PERMAN NCIES EN EL SECTOR PRIMARI A ESPANYA I CATALUNYA
  • Canvis D'Estat
  • Els canvis en l’escorça de la terra
  • Com influeixen els canvis socials, polítics i econòmics en la creació literària?

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS