Catalán

Páginas: 8 (1932 palabras) Publicado: 16 de enero de 2015
Un barril de sabó moll
Resum
Al poble de Mequinensa tenien la tradició que els navegants portessin sabó moll al poble ja que en aquest no n’hi havia.
Tot comença quan els llaüts arriben al poble i han de descarregar la mercaderia. En Pere Camps s’enfada perquè triguen molt i perquè, a més a més, no ho fan be; per això el narrador compara antics llaüters que baixaven els barrils en un tres ino res. En Florenci, un d’ells, no té la sang molt calenta com per tal de respondre als crits del seu cap, en Pere Camp i aquest se’n riu una mica d’ell. En Pere Camp ordena a en Florenci que pugi el barril de sabó fins la botiga de l’Adelaida. De camí a la botiga es troba a divers gent del poble que se’n riu d’ell i fan comentaris per provocar en Florenci per tal que es reveli contra en Pere Camp,ja que aquest el tenia més lligat que un gos i amb una escridassada l’acovardia.
De sobte comença a ploure i a en Florenci se li rellisca el barril carrer avall i s’esclafa al cafè de l’Alexandre.
En Pere Camp s’enfada molts però la gent li diu que això li pot passar a qualsevol i que no es pas culpa d’en Florenci.
Mite de Sísif
Abans de morir li diu a la seva dona de no fer l’ofrena alsmorts però aquesta no li fa cas així que ell torna de l’infern per dissuadir-la. Al final no vol tornar a l’infern fins que és obligat per Hades i després és castigat eternament per dur una pedra dalt una muntanya però just abans d’arribar al cim la pedra se li caurà i rodolarà fins avall.
Diccionari
Retrunyir  ressonar
Servar  sostenir
La Plaga de la Ribera
Resum
En Jeroni és un agutzil de laseva vila, el qual pregona tot allò que li proposen. Un dia, una part de l’ajuntament s’enderroca i necessita reformes. Cada treballador s’havia d’emportar alguns objectes per tal que l’edifici quedés buit. A en Jeroni i a la seva esposa, l’Elisenda, els hi pertocava el retrat del rei, un arxiu del cadastre, vuit capgrossos de la festa major i un presoner que hi havia a la garjola, anomenatValerià, amb el sobrenom de Plaga de la Ribera.
Aquest era un noi jove, el qual es va adaptar a les condicions de la família que l’havien acollit. Era bo i la seva conducta era correcta, i estava frustrat perquè ell volia ser un delinqüent, però per cada mala acció que volia dur a terme alguna cosa li sortia bé.
Finalment, en Jeroni i l’Elisenda, com no tenien fills, van dedicar els seus estalvis apagar una pensió a la presó de Lleida, per tal que en Valerià pogués aprendre d’un bon delinqüent. Aquest va ser el motiu pel quan van enviar la carta al director de la presó.
Absoltes i Sepeli de Nicolau Vilaplana
Resum
El vell Cristòfol li està explicant a Jesús Moncada (autor del llibre) les aventures que es van viure en l’enterrament d’un veí del poble, l’oncle Nicolau, conegut per ser unabellíssima persona ara recordada per tots els habitants de Mequinensa. Aquest enterrament va tenir molta transcendència i va ser molt criticat per la gent del poble pel get que coincidís amb l’hora exacta en que es disputava el partit de futbol entre l’equip local i el seu gran rival. Aquest fet provocava que molta gent hagués de decidir per anar a acomiadar al gran Nicolau o bé gaudir d’unemocionant enfrontament futbolístic. Tot i això, segons Cristòfol va ser l’enterrament on hi va acudir més gent; per una part perquè inclús els jugadors i espectadors de l’equip oponent van acudir-hi en acabar el partit. Vint anys després encara recorden aquell dia, com un dia molt trist per la pèrdua d’un amic. D’altres recordaven aquell dia amb ràbia i rancor, pel fet que el partit hagués estat pocanimat i com a conseqüència de la celebració d’un funeral, que per a ells era considerat molt menys important que el partit.
Diccionari
El gol del dominus vobiscum  el gol del deu vagi amb tú
Anar-se’n en orris  alguna cosa s'ha perdut o espatllat
Requiescat in pace  RIP
Paraules d’un Oliver
Resum
Narrada en forma de monòleg, dos amics, un d'ells és comerciant però a més té un terreny...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Catalan
  • Català
  • Catalán
  • catala
  • Català
  • Catalan
  • català
  • Català

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS