Català_Tirant

Páginas: 3 (598 palabras) Publicado: 27 de septiembre de 2015
 Laura Giraut
8-1-15
Català
DE LA LECTURA AL COMENTARI DE TEXT

10.Intenta escriure un text en que recullis tant les teves impressions personals com les quet'hem comentat sobre el fragment de Tirant lo Blanc.

INTRODUCCIÓ
-L'autor del fragment “la força de l'amor”, del text Tirant lo Blanc és Joanot Martorell.

Joanot Martorell és un cavaller de la petitanoblesa valenciana. Va néixer al voltant dels anys 1405 i 1413 a la ciutat de València. Martí de Riquer, situa aquesta data entre 1413 i 1414. Com altres famílies valencianes de l'època, lade Martorell participa força de la vida agitada del segle XV, en viatges i lluites internes, així com en duels per qüestions d'honor.

Els primers documents escrits que parlen de la seva figura jal'esmenten com a cavaller el 1433. Forma part, juntament amb el seu pare i germà de la companyia reial d'Alfons el Magnànim que lluita a la batalla naval de Ponça. El seu pare hi és ferit de mort,deixant Joanot com a hereu dels seus béns.

Joanot Martorell el 2 de gener de 1460 comença la redacció de la seva gran obra Tirant lo Blanc, obra que va dedicar a l’infant Ferran de Portugal.
Va serimpresa per primera vegada a València l’any 1490 i publicada a Valladolid en la traducció castellana, el 1511, és doncs una obra innovadora.

El fragment pertany al tercer nucli narratiu, tercera part deTirant lo Blanc a Constantinoble.

CONTINGUT

Els temes principals són l'amor i la passió, que es reflecteix en el seu romanç amb Carmesina.
L'astúcia, el joc que mantenen entre ells i també l'honorcavalleresc i les batalles que Tirant té amb els turcs, els genovesos i els moros que és manté durant tota l'obra.

L'element clau del text són Plaerdemavida la noia divertida i alegre que serveix aCarmesina i que oferirà els seus servis a Tirant perquè és facin realitat el seus somnis.

Tot es desenvolupa en un ambient de rialles i bromes, que es trenquen de sobte per la presència inesperada de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS