catalan

Páginas: 9 (2006 palabras) Publicado: 5 de mayo de 2014
ELS CONTES:
UN BARRIL DE SABÓ MOLL
En Pere Camps, patró d’un llaüt, donava ordres per descarregar uns barrils de sabó que hi havia al port. Per fer-ho va ordenar a un dels seus peons, en Florenci, que portés el barril a la botiga d’Adelaida, que es trobava al final d’un carrer que feia pujada en línea recta. El dia anava enfosquint, la gent del poble recriminava a en Florencia que no plantéscara a en Pere. Va començar a ploure i tothom va anar a buscar refugi, quant de sobte es va sentir un soroll com un tro. Tots van mirar què havia passat i van veure que el barril de sabó havia xocat al bar d’Alexandre i s’havia convertit en escuma. Ara el dubte era com se li havia escapar a en Florenci el barril, si va ser per cansament o perquè com que estava empipat el va deixar anar en el precísmoment que pujava pel carrer en Pere Calders el despòtic patró.
NARRADOR: es intern, ens narra en tercera persona.
PERSONATGES:
Florenci  un bon noi, què creia tot el què li manaven.
Pere Camps: un home en mala llet què sovint cridava als seus treballadors.
Cristòfol explica la història.
Cafè de la Granota  es el lloc on es reuneixen.
Llenguatge propi nord-occidental : hómens, fumerals.Explica sobre la vida de Mequinensa  el miners que treballen, les dones els hi porten el mejar, els llaüters...
Flix una població costat del riu Ebre
Mora  una altre població

LA PLAGA DE LA RIVERA
El senyor Jeroni Salses i Santapiga (l’agutzil de la vila) fa una carta al senyor director de la presó de Lleida presentant unes queixes de els altres agutzils i dels pregons que fan.Seguidament, en Jeroni li explica que a la vila s’ha decidit enderrocar la Casa de la Vila i construir-ne una de nova. A causa de això fa un sorteig entre els funcionaris i els regidors per a quedar-se cadascú una cosa de dintre de la casa fins que l’ajuntament estès acabat. Doncs bé, a en Jeroni li va tocar un retrat del rei l’arxiu del cadastre, vuit capgrossos i un presoner que feia quinze dies queestava a la presó per robar un tractor. Quan en Jeroni va arribar a casa, a la seva dona Elisenda no li va fer cap mena de gràcia que portés tot allò a casa però en Jeroni la va fer entrar en raó i va deixar que en Valerià es quedés. El Valeria durant el temps que va estar a casa seva, el va ajudar molt a ell i a la seva dona amb els treballs de la casa tot i això ell el que volia es ser undelinqüent , era el seu somni des de ben petit. En Jeroni i la seva dona mai han tingut fills, així que decideixen gastar-se els diners dels fills que mai han tingut amb en Valerià. Desprès de pensar-ho molt, en Jeroni i la seva dona decideixen preguntar a el Senyor director de la presó si algun dels seus presoners estaria disposat a ensenyar-li a en Valencià alguna cosa sobre la delinqüència i aixípoder aconseguir la felicitat de la Plaga de la Rivera.
NARRADOR: intern, ja que en aquest relat en Jeroni escriu una carta al director de la presó i es sempre ell el que explica la història i els fets que ocorrien.
PERSONATGES:
Jeroni i Salses i Santipiga  és el protagonista del conte, es el que redacta la historia. És l’agutzil de la Vila, té una dona i no tenen fills.
Elisenda  es la donade Jeroni. No treballa i es dedica a les feines de casa.
Valerià  anomenat també la plaga de la Ribera. Es un noi de 20 anys que no ha fet res en aquesta vida i es considera un fracassat i vol complir el seu somni de ser un delinqüent.
ABSOLTES I SEPELI DE NICOLAU VILAPLANA.
El vell Cristòfol explica a Jesús Moncada les aventures que es van viure en l’enterrament d’un veí del poble, l’oncleNicolau, conegut per ser una bellíssima persona ara recordada per tot els habitants de Mequinensa.
I és que aquest enterrament va tenir molta transcendència i va ser molt criticat per la gent del poble pel fet que coincidís amb l’hora exacta en que es disputava el derbi de futbol entre l’equip local i el seu gran rival.
Aquest fet provocava que molta gent hagués de decidir per anar a acomiadar...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Catalan
  • Català
  • Catalán
  • catala
  • Català
  • Catalan
  • català
  • Català

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS