Cdlt

Páginas: 23 (5636 palabras) Publicado: 7 de febrero de 2013
7UNITAT 6 : PROCESSOS GEOLÒGICS EXTERNS
1. PROCESSOS GEOLÒGICS
·Són transformacions d’uns objectes geològics en uns altres de diferents. Ex: transformació dels estrats horitzontals en plecs.
·Poden ser:
- Interns: transformació dels materials o accions geològiques de moviment físic de matèria i energia (vulcanisme i terratrèmols). El motor d’aquests processos és el calor intern delplaneta.
- Externs: els que tenen lloc en l’exterior que poden ser fàcilment estudiats i mesurats. El seu motor és l’energia solar i la gravetat.
Processos geològics externs:
·Meteorització: descomposició dels materials per acció dels agents geològics externs (aigua, vent i gravetat)
·Erosió: Desgast dels materials pels agents geològics externs.
·Transport: trasllat dels materials pels agentsgeològics externs a zones mes allunyades.
·Sedimentació: Depositació dels materials transportats pels agents geològics externs.
2.METEORITZACIÓ
-MECÀNICA:
a) Descompressió: els materials s’erosionen i les roques arriben així a la superfície de la Terra. Disminueix la pressió litostàtica degut a la descompressió produïda, formant-se diàclasis i eixamplant-se les fissures preexistents. Com aresultat de les descompressió roques molt fracturades.
b) ) Gelivació o gelifracció : És l’esquerdament de les roques per acció del gel. L’aigua omple les esquerdes de les roques i quan aquesta es congela genera una pressió tan elevada a l’interior de l’esquerda que provoca la disgregació de les roques i les trenca. Com a resultat acumulacions de pedres a les zones muntanyoses, anomenadestarteres.
En zones de latitud elevada o zones d’alta muntanya.
C)Termoclàstia: es produeix per canvis de T entre el dia i la nit que provoquen repetides dilatacions i contraccions no uniformes de la roca (cada mineral té un coeficient de dilatació). Com a resultat disgregació i trencament de les roques.
En determinades zones càlides, principalment els deserts.
-QUÍMICA:
·Alguns minerals estransformen en altres de nous o desapareixen per dissolució.
·L’aigua és el principal agent geològic que produeix les reaccions d’aquesta meteorització.
·És característic de les zones humides, sobretot de clima càlid.
a) Hidròlisi: les molècules d’aigua trenquen les molècules d’alguns minerals que formen les roques. Els ions H+ i OH- de l’aigua hidrolitzen i trenquen els silicats.
Ex: elgranit es disgrega per hidròlisi del feldespat, transformant-se en un sòl sorrenc fàcilment erosionable anomenat sauló.
b) Descarbonatació: l’aigua amb el CO2 de l’atmosfera actua sobre els carbonats, que són insolubles en aigua pura, i els dissol amb facilitat. Així s’erosionen les roques calcàries.
Es forma un paisatge característic anomenat càrstic.
c) Hidratació: és l’absorció d’aigua per lesroques sense produir-se un canvi d’ions que origini un nou mineral.
Les argil·les augmenten el seu volum quan absorbeixen aigua per hidratació, convertint-se en un perill per als edificis o carreteres construïts sobre elles. Aquestes argil·les s’anomenen expansives.
d) Oxidació: és la reacció de l’oxigen dissolt en l’aigua amb els ions bivalents d’elements com el Fe, que formen part delsminerals.
El Fe de les roques s’oxida, es fa insoluble i no pot ser transportat per l’aigua. Queda retingut en la roca donant-li un color ocre vermellós i formant un terreny anomenat laterita.
-BIOLOGICA
a) Arrels de les plantes: penetren en les fissures de les roques provocant un eixamplament i posterior trencament per acció de la pressió realitzada sobre elles.
b) Bioturbació: alteració del’estructura original d’un sediment per acció d’organismes vius, com per exemple quan un tap o un cuc exacarven el sòl.
·Com a resultat de la meteorització fisicoquímica (mecànica+química) i biològica formació del sòl
3. ELS AGENTS GEOLÒGICS EXTERNS
·Són sistemes naturals que fan la meteorització, l’erosió, el transport i la sedimentació i poden canviar el paisatge.
·S'encarreguen de donar...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • cdlt
  • preguntas cdlt

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS