Classes Dirigents

Páginas: 3 (564 palabras) Publicado: 25 de febrero de 2013
es


-----------------------
Canvis socials a les classes dirigents: nobles i burgesos

Al llarg del XIX s’anà configurant a Espanya un model polític i econòmic basat en el liberalisme moderat.En bona mesura es va mantenir el paper preeminent de la noblesa entre les classes dominants.

L’estatus privilegiat es transformà en un nou paper de propietaris capitalistes de la terra.Alguns sectors de la petita noblesa van arruïnar-se en aquest procés, i es van ancorar en posicions ultraconservadores.

L’esperit poc emprenedor de la noblesa espanyola l’abocà a anar perdent el pesespecífic en el conjunt patrimonial a favor de la nova burgesia industrial i comercial.

Amb freqüència es van produir entroncaments familiars entre noblesa i burgesia, en una mena de simbiosi entrepoder econòmic i prestigi social.

La noblesa sí va mantenir la seva preeminència política, absorbint la major part dels alts càrrecs del Govern, de l’administració i de l’Exèrcit, o bé formant grupsd’influència o “camarilles” al voltant de la Cort.

La burgesia, desitjosa d’ocupar un lloc preeminent a la societat, sovint va adquirir títols de noblesa.

La burgesia espanyola, a diferència del’europea, va obtenir el seu poder econòmic d’activitats no productives sinó especulatives, com la inversió en terres desamortitzades, les finances de l’Estat o la construcció de la xarxa deferrocarrils.

Aquesta nova “burgesia” va centrar bona part de les seves activitats a Madrid, força vinculada als centres de poder i de decisió polítics.

A CATALUNYA

Formació d’una burgesia catalanacentrada en les activitats industrials i comercials, que es va consolidar com a classe a partir del segon terç del segle XIX.

Especial importància dels “indianos” a partir de la dècada de 1820-30.Burgesia “perifèrica”, mal connectada amb els centres de poder a Madrid.

Concentrada a Barcelona, Vallès, Maresme, Baix Llobregat i Anoia, i també a Reus, Girona ...


Formació d’una...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • class
  • class
  • Classe
  • Class
  • Class
  • classe
  • Class
  • Class

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS