Climas españa

Páginas: 13 (3031 palabras) Publicado: 18 de noviembre de 2013

MECANISMES QUE INFLUEIXEN EN EL CLIMA. A) CIRCULACIÓ ATMOSFERICA EN ALTITUD: En observacions fetes darrerament s’ha comprovat que a la part alta de l’atmosfera la circulació dels vents és molt intensa que a la superfície. Forts vents, a una altitud d¡uns 12000 metres i a una velocitat que pot arribar a superar els 500 quilometres per hora. Aquets potents fluxos d’aire reben el nom deCORRENTS EN JET O JET STREAM per la seva forma i violència, es poden observar als dos hemisferis terrestre. Els corrents en jet tenen conseqüències pràctiques importants per ala navegació aèria. Els avions que volen dintre d’un corrent en jet i en el mateix sentit que aquest economitzen combustible perquè es beneficien de la velocitat de la massa de l’aire. A causa d’aquets desplaçaments, les zonestemprades de la Terra es caracteritzen pel fet de tenir ben diferenciats els estius i els hiverns, amb dues estacions intermèdies, la primavera i la tardor.
B) CIRCULACIÓ DE L’AITRE EN SUPERFÍCIE: la circulació de l’aire a la troposfera, la capa atmosfèrica que és troba en contacte amb la Terra, s’organitza bàsicament en zones d’altes pressiones o anticiclons i zones de baixes pressions odepressions. Els camps de pressió es representen per mitjà de les isòbares ( línies que uneixen els punts que registren una pressió atmosfèrica idèntica).
– LES ZONES D’ALTES PRESSIONS O ANTICICLONS (A): són masses d’aire originades per l’efecte del corrent en jet o per l’existència de masses de l’aire fred i dens. A les zones d’altes pressions el baròmetre marca valors superiors als 1015 mil·libars(mb) o hectopascals (hPa). Als anticiclons, l’aire tendeix a baixar i a escalfar-se en contacte amb la Terra. Aquest aire calent absorbeix la humitat; això fa que el cel aparegui sense núvols i afavoreix una insolació intensa. Es produeix un temps estable.
– LES ZONES DE BAIXES PRESSIONS O DEPRESSIONS(D): són masses d’aire originades per l’acció pel corrent en jet o perquè es tracta de massesd’aire calent. Marquen valors inferiors als 1015 hPa. Si l’aire d’una depressió és lleuger i pesa poc, tendeix a pujar; això fa que es resfredi progressivament i que la humitat que conté es condensi i es formin núvols que originen pluja. Es produeix un temps inestable. FACTORS QUE INFLUEIXEN EN ELS CLIMES D’ESPANYA: -ANTICICLONS TROPICALS: L’ANTICICLÓ DE LES AÇORES: és el principal centre d¡acciómeteorològica del territori espanyol. Com que és una zona de divergència d’aires, la massa d’aire que emet aquest anticicló des de la seva façana septentrional entra en contacte amb superfícies marines i es converteix en una massa d’aire tropical marítima. A l’estiu l’anticicló de les Açores, càlid i sec, domina una gran part del territori peninsular i les Balears. A les illes Canàries una massad’aire sec i estable alimenta els vents alisis. //Els anticiclons tropicals també són responsables de la massa d’aire tropical, continental o sahariana, aire molt càlid i sec. A l’ hivern arriben a Espanya en temperatures pròximes als 20C i als estius superiors als 40C. // L’aire procedent del desert del Sàhara arrossega partícules de pols; això fa que, quan hi ha precipitacions, es produeixi unapluja de fang, que és una pluja de color vermellós a causa de la presència de petites partícules en suspensió procedents dels sorrals d’Àfrica.
– LES DEPRESSIONS ATLÀNTIQUES: les situacions del mal temps van generalment unides a la presència de depressions o zones de baixes pressions. El vent constant de l’oest empeny de depressions i els fa creuar l’oceà; per això, també es diuen depressionsatlàntiques. El pas de les pertorbacions atlàntiques sobre la Península Ibèrica origina un temps molt variable amb molta nuvolositat, pluges abundants i freqüents , vents i temperatures suaus a causa de la influència de l’oceà.
– EL REAJUSTAMENT TERMODINÀMICS ENTRE LATITUDS POLARS I LATITUDS TROPICALS: Les masses d’aire fred que influeixen en el temps de la Península i de les Balears són:...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Climas de españa
  • EL CLIMA DE ESPAÑA
  • El Clima En España
  • Climas en españa
  • climas de España
  • El clima en españa
  • climas españa
  • Geo climas españa

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS