CMC tsunamis

Páginas: 5 (1130 palabras) Publicado: 3 de junio de 2013
Tsunamis, Onades assassines

Un tsunami és una ona de gran potència destructiva, produïda per un moviment sísmic submarí, propi sobretot de l’oceà pacífic. Aquesta ona en arribar a la platja assoleix una alçada gegantina.
És originat per un terratrèmol amb epicentre en un límit de plaques, on una placa puja respecte l’altra i tota l’aigua que té al damunt genera una gran onada assassinaanomenada tsunami. En aquest cas el tsunami es va produir a prop de l’Índia entre la placa indoaustraliana i euroasiàtica.
Tsunami ve del xinès i vol dir gran onada i/o onada assassina. Sempre hi ha dues onades principals: la primera que és quan ve l’onada i ho tira tot a terra, i la segona que és quan la onada ja recula i s’emporta quasi tot o gran part del que ha destruït.

El terratrèmolque va donar lloc al Tsunami va ser de 9 graus a l’escala de Richter. L’energia alliberada pel tsunami, segons diuen alguns científics, podria haver modificat l’eix en què gira la terra i la velocitat de rotació d’aquesta (cosa que de moment encara no se sap com pot afectar o si ho farà). En el lloc de l’epicentre del terratrèmol les ones anaven a una velocitat de més de 600 km/h. Les ones més aprop de l’epicentre tenen una velocitat més gran i a mesura que s’allunyen la seva velocitat és menor. Amb molt poc temps aquestes van recórrer molts quilòmetres .
Els danys que van provocar van ser: morts, destrosses materials (cases, carrers...), contaminació al barrejar les aigües fecals amb l’aigua potable, en arribar l’aigua salada les plantes van morir ...

Els efectes del tsunamis’haurien pogut prevenir si s’hagués avisat a la població i fet un pla d’evacuació, ja que es disposava d’un cert marge de temps per actuar, en algun lloc fins a sis hores.
Un altre indicador de que quelcom passava eren els animals. No els podia veure gaire gent i tampoc els pocs que els van veure no els van fer cas. És significatiu que els animals salvatges en el lloc del tsunami no en morísgairebé cap i, en canvi, de persones, més de 100.000.

Un cop va passar el Tsunami el que s’havia de fer era actuar amb fermesa buscant el més ràpidament possibles supervivents i ajudant a enretirar la runa per poder tornar a construir.


Informació treta de la web de “EL Mundo” .

Raimon Fuentes i Clàudia Planas. Alumnes de Ciències de la Terra de 1r de batxillerat.
TSUNAMI


Definiciói causa del tsunami:
La paraula tsunami prové del japonès, TSU: port o badia i NAMI: onada. Aquests fenomen es pot anomenar de moltes maneres: sismes submarins, ones assassines, onades sísmiques marines, etc.
Un tsunami és una onada o una sèrie d'onades que es produeixen com a conseqüència d'un terratrèmol, volcà o qualsevol moviment sísmic de grau molt elevat a l'escala de Richter quees produeix a dins del mar.
Aquest fenomen pot ocórrer en qualsevol oceà però és més probable que passi a les zones de l’est i sud-est del continent asiàtic.
Així, el dia de Sant Esteve, a Indonèsia, es va produir un terratrèmol de quasi 9º a l’escala de Richter, que va sacsejar les terres del sud-est asiàtic. Aquesta zona es troba en un límit de dues plaques tectòniquesl’Indoaustraliana i l’Euroasiàtica. Com a conseqüència de la col·lisió d’aquestes plaques es va alliberar una energia superior a 30.000 bombes atòmiques i va donar lloc a un sisme submarí que va produir un moviment vertical que va impulsar
l’aigua cap amunt. Llavors la superfície del mar va recuperar l’equilibri i es van generar onades. En un principi i a alta mar degut a la profunditat es formen onades moltllargues i baixes que es mouen a grans velocitats,uns 700 Km/h ( els vaixells gairebé no les noten), però a mesura que avancen cap el continent troben menys profunditat i disminueix la velocitat (prop de la costa van a una velocitat d’uns 50 Km/h) i la longitud d’ona també disminueix i això provoca que l’alçada augmenti progressivament. El seu tamany podrà arribar assolir els 10 metres o...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Tsunamis CMC
  • Los tsunamis
  • Tsunamis
  • tsunamis
  • tsunamis
  • Tsunamis
  • tsunamis
  • Tsunamis

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS