Comentari de text epoca moderna

Páginas: 7 (1701 palabras) Publicado: 27 de mayo de 2015
Comentari de text:
"LA ECONOMIA "MORAL" DE LA MULTITUD EN LA ANGLATERRA DEL SEGLE XVIII"
El text que ens trobem a continuació es un anàlisis reduït dels moviments populars a la Anglaterra del segle XVIII. El que Thompson intenta amb aquest text es demostrar com la "multitud"1 també te un paper important en les decisions econòmiques de la època moderna i com s'estableixen les bases de larevolució industrial en el poble angles.
Edward Palmer Thompson va ser un historiador anglès que va influir directament en el pensament marxista britànic. Va néixer a Òxford, i va participar en la segona guerra mundial. Durant el 1946 es va comprometre amb la política d'esquerres i va formar el "Grupo de historiadores del partido Comunista" amb companys de la universitat de Cambridge on es vallicenciar i va conèixer a la seva dona també historiadora marxista. Thompson va treballar per tot un seguit de universitats en Anglaterra i Estats Units.
Es un historiador molt reconegut per el seu treball sobre la historia social, basat en la classe obrera de Anglaterra i la revolució industrial. La seva obra més rellevant es " La formación de la clase obrera en Inglaterra" (1963).
El text forma partd'una obra més extensa "La economia moral de la multitud" que esta dividida en diferents capítols. Nosaltres el que treballarem es el del segle XVIII que va de la pagina 62 a la 134. Esta dividit en diferents apartats (fins a 9) i consta de peus de pagina per ampliar la informació.
El text comença amb una clara introducció dels termes més importants que poden complementar el tema que vol treballarThompson. Termes com: Motí, misèria, populacho, economia moral... Amb aquesta introducció lo que aconsegueix es introduir al lector en el tema i obrir nous caps per estudiar a alguns dels historiadors que van treballar aquests mateix termes. 2
Durant el segon apartat explica tota la complexitat que va envoltar els interessos dels fornes, moliners... davant de la economia a més explica com produïenel conegut "pa negre" per estalbiar-se uns diners i d'aquesta forma tenir un major benefici. Cap a la meitat d'aquest apartat Thompson aprofita i introduiex el concepte de "tradició paternalista" referinse aquella protecció dels "lords" cap als interesos del poble, explicant que eren simples promocions per guanyar-se la estima del poble.
A continuació introduix pel meu gust uns dels temes mésinteresants que es el idetari economic de Adam Smith. Edward Thompson explica com la nova teoria de Smith canvia en certa manera lo establert fins el moment deixant que la economia s'autorreguli. Ell el compara amb el model paternalista i decideix que el de Smith potser s'adapta millor a la realitat del moment, encara que, conclueix que cap dels dos aconsegueix realment donar una estabilitat delspreus i per tant una bona vida al poble.
A partir del quart apartat Thompson intenta explicar si el concepte de "economia moral de la multitud" potser analitzat com una política clàssica. D'aquesta forma comença a explicar tot un seguit de situacions que propiciaven la gent del poble, actes de bandolerisme, hostilitat cap al comerciant... i es que a mida que havien anat passant els anys s'habitencreat tot tipus de monopolis del pa.
Tal i com diu Thompson a partir del segle XVIII s'augmentarà el odi cap a totes aqueles exportacions que donaven diners als comerciants però treien al pa al poble. Aixó va anar evolucionant i va acabar sent un problema generalitzat de tots els comerciants.
Thompson explica que es van atacar tot tipus de molins, forns... i a la mateixa vegada explica com tot unseguit de coorporacions es van encarregar de supervisar el preu del gra.
El cinque capitol es un dels que més destacaria des del meu punt de vista, ja que, entra en materia i parla directament dels "levantamientos populares" explica com els miners, els operaris... van agafar força a les actuacions a favor de la regulació del gra.
De la mateixa manera explica la participació de la reina i la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • CONSECUENCIAS DE LA MODERNIDAD. COMENTARIO TEXTO LIBRO.
  • Comentario De Texto William Baumol y Edad moDerna
  • EL FIN DE UNA EPOCA. COMENTARIO DE TEXTO.
  • epoca moderna
  • Epoca Moderna
  • Epoca Moderna
  • época moderna
  • Epoca Moderna

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS