Comentari C.283 "Tirant lo Blanc"

Páginas: 3 (515 palabras) Publicado: 4 de septiembre de 2014
Al capítol 283, la Viuda Reposada ha ordit una escena per aconseguir que Tirant avorreixi Carmesina i guanyar-se els seus favors. Trobem, a l’escena, tres percepcions diferents de realitat: la deCarmesina i les seves donzelles, la de Tirant i la de la Viuda Reposada que coneix la realitat del que està succeint.

Primerament, trobem a l’hort: Carmesina, Plaerdemavida (disfressada de negrehortolà) i les donzelles. Totes elles creuen que s’estan entretenint amb un joc innocent per distreure la princesa. Aquestes distraccions, a més, segons havia dit la Viuda a la princesa, serien per ordrede l’emperador i per recomanació dels metges. Elles no saben que estan sent observades per Tirant i no es poden imaginar de quina manera està interpretant, aquest, la seva visió. Per a ell,Carmesina l’està deshonrant amb un home de la més vil condició e natura.

Com comentava, aquesta mateixa escena està sent vista per Tirant (l’espectador) des de la cambra que la Viuda Reposada li hapreparat amb el joc de miralls. La percepció de Tirant, allò que ell creu que està veient, és la traïció de Carmesina, que a més, ja és la seva esposa. Aquest esdeveniment encara serà més greu si pensemque, el fet que no hi hagi violència ni desflorament a la farsa de la Viuda ... deu contribuir a fer més vistosament lasciu i escandalós el comportament de la noia, ja que seria l’única relació (alllibre) en què l’home no forci la dona per mantenir relacions sexuals. Tanmateix, la realitat és que ell mateix és qui està sent enredat en descobrir un engany fictici de la seva estimada.Precisament, és aquest punt un dels que diferencia aquesta escena de la història que vam veure a la Tragèdia Caldesa de Corella.

Finalment tenim la visió de la Viuda Reposada que, sabent tota la veritat,domina i manipula els dos plans de la realitat. D’una banda es troba a l’escenari de les noies controlant el joc. Observem per exemple l’escena del mocador en què:
... la Viuda s’acostà a la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comentari Català Tirant lo Blanc
  • comentario de Tirant lo Blanc
  • comentari fragment tirant lo blanc
  • Comentari de text tirant lo blanc
  • Tirant Lo Blanc
  • Tirant lo Blanc
  • Tirant lo blanc
  • Tirant lo Blanc

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS