Comentari de text tirant lo blanc

Páginas: 2 (390 palabras) Publicado: 17 de diciembre de 2013
Comentari de text pag 101-103 Text 2
Joanot Martorell, Tirant lo Blanc (1460-1464), capítol 163

L’autor d’aquest fragment es de Joanot Martorell, (Gandia, aprox 1413 - València, 1468) fouun escriptor medieval valencià en llengua catalana, conegut per haver escrit el Tirant lo Blanc, la seva obra més coneguda i considerada la primera novel·la moderna d'Europa.
Aquest fragment de JoanotMartorell pertany a la novel·la Tirant lo Blanc, una novel·la cavalleresca feta al segle XV, l’any 1460-1464. Tirant lo Blanc vindria a ser un conjunt de novel·les dins d'una sola novel·la. Transcorrediferents plans, militar, amors, vida quotidiana. Aquesta novel·la és famosa perquè s'adapta a la història.
Tirant lo Blanc va ser editat l'any 1490 a València per primer cop i posteriorment a Barcelona.D'aquestes dues primeres edicions se’n conserven quatre exemplars. Tres són de la primera edició valenciana, impresa per Nicolau Spindeler: un està a la Universitat de València i els altres, un ala British Library de Londres i l'altre a la Hispanic Society de Nova York; un exemplar fragmentari es conserva a la Biblioteca de Catalunya. També se’n conserva un de la segona edició barcelonina.
A laprimera meitat del segle XVI fou traduït al castellà i a l'italià i més tard a l'anglès i al francès. Així va poder ser conegut per Cervantes i Shakespeare. S'han publicat moltes edicions i s'hatraduït a moltes llengües i s'han fet adaptacions escolars, per a titelles, per al teatre, etc.
Martorell va fer l'obra basant-se en el que ell volia arribar a ser, tenia molts aspectes semblants, n'és unexemple l'armadura, l'armadura de Tirant pesava 18 Kg, com la de Joanot Martorell.
Es el capítol 163, que tracta de que algú explica un somni que va tenir. Deia que mentre desperta, veia queEstefania entrava a l’habitació de Tirant. Estefania va entrar perquè volia satisfer a Tirant, llavors van començar a besar-se i a tocar-se.
Aquesta historia té concordança amb el text per que el...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comentari Català Tirant lo Blanc
  • comentario de Tirant lo Blanc
  • comentari fragment tirant lo blanc
  • Comentari de text
  • Comentari C.283 "Tirant lo Blanc"
  • Comentari De Text: (Fragment Tirant Lo Blanc) Com Plaerdemavida Posà Tirant En Lo Llit De La Princesa
  • cometario de texto: Tirant lo blanc
  • Tirant Lo Blanc

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS