comentario poema Ausias March

Páginas: 7 (1574 palabras) Publicado: 23 de abril de 2014
COMENTARI SOBRE EL POEMA D’AUSIÀS MARCH

Ens proposem exposar un dels molts poemes del nostre autor més reconegut, Ausiás March, poeta valencià del segle XIV i principis del XV, anomenat el Segle d’Or. En aquest període la corona d’Aragó travessava per un període d’esplendor econòmic i polític, el que desembocà en l’aparició d’uns quants autors valencians molt importants a l’època, com Jordide Sant Jordi.

Pel que fa al contingut, aquest poema el podem classificar dins dels Cants d’Amor, un grup de poemes dins de la classificació de l’obra de l’autor, que fan referència com el propi nom indica, a la seua vida amorosa amb altres dames. Concretament en els que fa ús de la senyal Llir entre Cards, pseudònim d’una de les seues amades.

Per altra part, Ausiàs March ha esdevingut moltimportant amb el pas del temps per la seua poesia, que a pesar que s’enmarca dins de la lírica trobadoresca pels temes i característiques formals, la combinació entre modernitat i tradició de la que fa gala el converteix en un poeta singular i innovador, i posteriorment en model poètic de molts autors. La seua obra poètica es la més nombrosa de tots els nostres poetes medievals, vora 130composicions, que es troben conservades i perduren fins hui.

Referent a la seua biografia, sabem que l’autor va nàixer a València al 1400 fins la seua defunció al 1459. Va ser descendent d’una rica família de cavallers i poetes, que va lluitar al costat d’Alfons el Magnànim des de 1420 fins al 1425, el que li va comportar una sèrie de favors territorials que li permitiren portar una vida acomodadadedicada a l’administració i la poesia. Per altra part, la seua obra es basa en dos corrents de l’època, el Dolce Stil Nuovo italià i la tradició trobadoresca. No obstant, ell va trobar el seu propi estil a partir dels anteriors, on destaquen el tema de l’amor, i l’insistent tema de la mort, així com una sèrie de reflexions filosoficomorals.

Concretament, en aquest poema destaquem dos aspectes: peruna part, el tema de la mort representat com una obsessió per a l’autor, així com representa la vida com una tragèdia. Per l’altra s’aprecia el seu amor cap a la seua estimada, a la qui envia aquest poema per confessar-li que es troba a la vora de la mort, provocada pel desencís, la tristor i el turment per viure. Tanmateix, la seua situació és com una condemna, ja que la seua ànima morta estroba subjectada a aquest món

En relació amb l’estructura del poema, destaca l’organització en 5 cobles de huit versos cadascuna, a més d’una tornada al final del poema. Per altra part, també apreciem com l’autor organitza els seus sentiments al poema. S’ordenen en els següents grups : Primer, veiem com a les estrofes II i III l’autor representa la mort i la vida, donant-les atributs i figura. Ensegon lloc, destaca a la quarta estrofa la megalomania amb la que fa gala l’autor al declararse el millor amant, un mestre en l’amor. A la següent estrofa, March parla del dolor físic i psicològic provocat per l’amor, així com conclueix amb la seua rendició a la mort que s’acosta. A banda d’això, donem importància a la comunicació que s’estableix entre March i el seu cor a la primera estrofa. Perúltim, la tornada com a conclusió i resum del poema, a més de contindre el senyal ( Llir entre cards ).

Finalitzat això, el següent punt a considerar és la varietat de figures estilístiques al text, on trobem, per exemple, a la primera estrofa, una metàfora que fa l’autor sobre ell mateix. Al poema es llig com Ausiàs March parla amb el seu cor, descrivint els seus sentiments a través depreguntes. Segons l’escrit, l’autor es troba desitjant la seua mort, aconsellat pel seu cor. Aquest ús de la metàfora per a descriure el seu “jo” interior és un aspecte propi de la lírica del Dolce Stil Nuovo, i per tant, de modernitat. A més a més, la sinceritat amb què l’autor impregna el seu missatge també es pot classificar dins del grup de les característiques pròpies de la modernitat.

Respecte...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comentario Poema Ausias March
  • comentari ausias march
  • Comentari Ausiàs March
  • Comentari Po Tic Del Poema 46 De Ausi S March
  • Ausias March
  • Poema Xiii Ausias March
  • Ausias March Poema 13
  • Ausiàs March

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS