comentario

Páginas: 4 (773 palabras) Publicado: 21 de abril de 2014


Comentari Fases de la Guerra
Introducció
Els mapes que comentem són una font secundària ja que són posteriors al moment en que van succeir els fets. Els mapes mostren les zones insurrectes iles republicanes de la Península Ibèrica en diferents moments. No estan ordenats cronològicament, el primer correspon al novembre de 1936, el segon al desembre de 1937, el tercer al juliol de 1938 il’últim al març de 1939.
La zona de color blau correspon al bàndol nacional o insurrecte i la rosa al bàndol republicà. Les fletxes representen els avenços d’un bàndol o de l’altre segons el color i lesbatalles estan representades amb un símbol en el punt on va tenir lloc.

Contextualització
El 17 de juliol del 36 el coronel Yagüe va realitzar un “Alzamiento Nacional” en contra de la República aMelilla. En els dos dies posteriors es va estendre a la resta de guarnicions militars de la Península. El 19 de juliol Casares Quiroga va ser substituït per José Giral que va dissoldre l’exèrcit i valliurar armes a les milícies dels sindicats i del Front Popular. La insurrecció va tenir èxit a gran part de l’Espanya interior, a Galícia, a una part d’Andalusia... Però va fracassar a les zonesindustrials com el País Basc, Catalunya, Madrid, València, Astúries i Santander entre altres. El país va quedar dividit en dos bàndols que van haver d’enfrontar-se a una Guerra Civil.
A Catalunya,Goded era l’encarregat de dur a terme el cop militar. Però tenien un suport civil escàs i la Generalitat va poder dirigir les forces policials contra els insurrectes i es va derrotar a la rebel·lió ambl’ajuda dels sindicats i partits d’esquerres.
Els insurrectes estaven dirigits per militars i tenien el suport dels sectors conservadors, els que s’havien oposat a les reformes de la República. Volienrestablir l’ordre i un grup important buscava tornar a una monarquia alfonsina. Els fidels a la República eren les classes populars. Se’ls anomenava “rojos”.


Miguel Torres
Història 2n...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comentarios
  • comentarios
  • Comentario
  • comentario
  • Comentario
  • Comentario
  • Comentario
  • Comentario

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS