Conceptes Bàsics De La Literatura Catalana

Páginas: 2 (500 palabras) Publicado: 14 de diciembre de 2012
LITERATURA CATALNA

Entenem per Literatura Catalana el conjunt de produccions literàries -orals i escrites- fetes en català, independentment de l'indret on hagin estat creades. Això vol dir que unaobra escrita en català a qualsevol lloc del món en forma part, precisament per haver estat escrita en català.
És cert, però, que sota aquesta categoria es poden incloure d'altres més específiques,com la de Literatura Mallorquina. Ara bé, aquesta denominació, per ser coherent, ha d'estar inclosa dins la primera, en tant que categoria global. En cap cas s'ha de plantejar literatura mallorquina ovalenciana confrontada a la catalana.

LITERATURA FETA ALS TERRITORIS DE LLENGUA CATALANA EN RELACIÓ A L'ÚS DE DIFERENTS LLENGÜES.

La anormalitat que rodeja la llengua catalana i la sevaliteratura ha provocat que un bon nombre de publicacions que en unes altres circumstàncies s'haguessin estat escrites en català, fossin escrites en castellà. Evidentment, la gran producció en castellà ques'originà en els territoris catalans està exclosa de la categoria de literatura catalana exposada més amunt, però a canvi formen part de la cultura d'aquest territoris.

EN QUINS MOMENTSHISTORICOPOLÍTICS LA LITERATURA CATALANA VA REBRE EL NOM DE “NACIONAL” O EL DE “PROVINCIAL”

La denominació que ha rebut la literatura catalana com a “nacional” o “provincial” està estretament lligada a fetsextralingüístics i extraliteraris, més enllà de les característiques internes que presenta la producció literària d'una època determinada.
Els termes de “nacional” i “provincial” aplicats a laliteratura plantegen una jerarquia a través de la qual podem rastrejar la valoració fluctuant que ha rebut la literatura catalana.
Així, segons el moment històric i en relació a la influència i al poderpolític del nostre territori, la literatura catalana ha rebut un tractament de nacional -i per tant de prestigi- o un tractament de provincial que ha pretès minimitzar la seva rellevància.
Un bon...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • literatura catalana
  • literatura catalana
  • literatura catalana
  • Literatura Catalana
  • Literatura Catalana
  • literatura catalana
  • Literatura catalana
  • Literatura catalana

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS