Cuarto mundo

Páginas: 6 (1258 palabras) Publicado: 20 de octubre de 2013
El Quart món


Per què sorgeix?
El terme 'Quart Món' va ser utilitzat per primera vegada en els anys 70 per designar aquelles persones que viuen en situacions realment precàries. El seu creador va ser el pare Joseph Wresinski, criat en un ambient molt allunyat de l'opulència i que va fundar el 1957 la primera associació contra l'exclusió dels més pobres. La voluntària permanent de MovimentQuart Món a Madrid, Beatriz Rodríguez-Vinya defineix el concepte de Quart món d’aquesta forma: "El Quart Món és un poble format per homes, dones i nens que, generació rere generació, es veuen exclosos dels drets fonamentals dels que gaudeix la resta de la societat. Es veuen exclosos dels progressos socials i de la participació en la vida associativa, política, religiosa, cultural, sindical ... deles seves societats. No es compta amb ells com a interlocutors sinó, com a molt, com a mers beneficiaris d'ajudes ".
Però quina és la principal característica d'aquest concepte anomenat Quart Món? El més curiós és que sorgeix dins del qual es coneix com a Primer Món. És en els països més avançats on la gran diferència en el repartiment de la riquesa dóna lloc a dos grans grups que ocupen unmateix espai físic, però no social. No són casos aïllats. Segons dades de Metges del Món, només a Europa resideixen més de 40 milions de persones pobres. Un altre dels paradigmes és Estats Units, la primera potència mundial actual que té una economia capdavantera, però també un gran percentatge de persones pobres que viuen per sota de nivells acceptables. Això és encara molt pitjor. La misèriasempre ha estat present en la nostra societat. Sempre hi ha hagut rics i pobres. Però és ara quan aquesta diferència es fa més patent. A mesura que l'economia del món occidental creix, també augmenta el nombre de persones a les que aquesta riquesa no arriba. Es tendeix a pensar que els més pobres viuen en els països del Sud. És sorprenent pensar que la misèria també hi existeix a Espanya però n’hi ha.Combatre la pobresa és un dels reptes de la societat en què vivim. Si no es troba una solució, el problema pot cronificar com diuen ara referint-se a la crisi. Cal posar sobre la taula les diferents situacions d'exclusió social i afrontar cadascuna d'elles amb les millors eines. Una de les claus podria ser la incorporació d'aquestes persones al procés productiu o l'elaboració d'una Lleid'Inclusió Social, reclamada des de fa anys per l'Associació Pro-Drets Humans d'Andalusia.
La identitat dels que conformen el Quart Món ha variat en paral·lel als canvis socials. Persones sense llar, gent gran sense recursos, drogodependents, dones, nens o immigrants són els grups que s'enfronten amb més freqüència a situacions de precarietat. Hem de reconèixer que l'exclusió social i la pobresa"comparteixen trets". La primera limita el dret a participar en la societat. La segona impedeix accedir als recursos necessaris per realitzar les activitats bàsiques de la vida.
Algunes de les causes que porten a aquesta situació són la vulnerabilitat davant les drogues o la dificultat d'accés a un habitatge, a l'educació, a una feina remunerada etc. Metges del Món des de 1992 lluita contra totesaquestes dificultats. Aquesta organització compta amb diversos programes d'atenció a persones excloses. Els primers projectes tenien com a objectiu la prevenció de VIH / sida, a causa de l'alta prevalença de la infecció a Espanya durant aquells anys, tot i que actualment la immigració forma bona part dels seus esforços.
La majoria de les persones immigrants tenen problemes per regularitzar la sevasituació, el que els dificulta l'accés als recursos socials, sanitaris, laborals i d'habitatge. En el cas de les persones drogodependents, el consum de drogues provoca el rebuig de la població i els exposa a la marginalitat, el deteriorament físic i mental. Per la seva banda, els que no tenen llar són "el conjunt de població més castigat, no només per la manca d'habitatge, sinó també per la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Cuarto hombre mas rico del mundo
  • Cuarto mundo
  • el cuarto mundo
  • Cuarto Mundo
  • El cuarto mundo: ¿un problema cronico?
  • Literaturas indigenas del cuarto mundo
  • PRIMER, SEGUNDO, TERCER Y CUARTO MUNDO
  • cuarto

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS