cuestionario la pesta a partir del texto de Parets

Páginas: 9 (2168 palabras) Publicado: 21 de marzo de 2013
1.¿Cuáles fueron las medidas que utilizaban las autoridades en Barcelona para intentar frenar la escalada de la plaga en Cataluña? Basándonos en lo que sabemos ahora, ¿cuáles de esas medidas estaban en condiciones realmente de frenar la plaga? ¿De dónde crees que surgieron tales medidas?

Les autoritats a Barcelona van començar tallant el comerç amb Tortosa i altres viles de la Ribera d’Ebre.Es va restringir les entrades i sortides de la ciutat de Barcelona, augmentant les guàrdies i obrint només dues de les quatre portes d’accés (la del Mar i la de l’Àngel). Per aquestes portes no deixaven entrar ni sortir a ningú de Tarragona i al cap d’un temps van tornar a obrir totes les portes i van enviar un doctor a Girona per comprovar si també estava infectada de pesta. Un cop corroboradala pesta a Girona també van prohibir l’entrada a tothom que venia d’allà i van delimitar els voltants de Girona de manera que si algú sobrepassava les fites establertes era assassinat.
Dins de la ciutat es van fer purgues als que havien sigut enviats per comprovar la pesta a altres llocs de fora de Barcelona, es van traslladar els infectats a Els Àngels Vells i es van netejar les cases delsmalalts.
D’altra banda, es van fer moltes pregàries pel mal de la pesta en monestirs, esglésies i parròquies per “aplacar la ira a Déu Nostro Senyor”(Parets, 1651: 39) tal com diu el text .

Malauradament la pesta va esclatar a la ciutat de Barcelona el 8 de gener de 1651, cap mesura va fer efecte però n’hi havia algunes que estaven en condicions de funcionar. És evident que les pregàries no van ferefecte i actualment ningú creuria en això com una mesura per frenar cap plaga.
Restringir les entrades i sortides de la gent a la ciutat aïllava Barcelona de la resta de Catalunya i per tant lo que aconseguien amb això era que Barcelona no s’infectés però no feien res més per les altres poblacions. En canvi, la quarantena dels malalts era una bona idea.
Aquestes mesures van sorgir de lesautoritats de Barcelona

2.¿Cómo entendía Parets la relación entre la salud de las persona y la plaga?¿Basándonos en lo que sabemos ahora, hasta que punto tenía razón?

A Catalunya en aquella època hi havia guerra i fam, les collites eren escasses i dolentes i no hi havia blat. A Barcelona hi havia esterilitat de blat i per tant no hi havia pa per abastir la població ja que molta gent de l’entorn deBarcelona també s’abastia de pa de la ciutat. Com a conseqüència d’això la gent menjava pastanagues i verdura, aliments que eren associats a la misèria i a la pobresa i a causar malalties.
La plaga de la pesta doncs, es creia que era conseqüència de no menjar pa i menjar verdures. Sí que és cert que la pesta la causava en part una mala alimentació, però no una mala alimentació basada en verduresja que aquestes són molt bones per a la salut. En tot cas la plaga era causada per la poca higiene de la època, tant higiene personal com higiene als carrers o a les cases. A més la plaga es contaminava per les puces i no pas per ingesta d’aliments.

3.Parets observa un alza en la criminalidad y en el precio del pan. ¿Cuál era la relación entre estos hechos y la plaga?

Les collites a laèpoca eren molt dolentes ja que no plovia. Com a conseqüència de les males collites hi havia esterilitat de blat i per tant, poc pa, el qual era la base de l’alimentació de la població. Per tant, la població s’havia d’alimentar de verdures i hortalisses, però aquests aliments eren considerats aliments de pobres i la causa de la plaga. El preu del pa era molt alt i la gent passava molta fam, fet que vaprovocar un augment de la criminalitat als carrers, la gent robava per aconseguir diners i poder pagar el pa.

4.¿Cómo reaccionaron Parets y las otras personas que se quedaron en Barcelona? ¿Qué estrategias religiosas y supersticiosas empleaban para evitar la plaga? ¿Cómo se explican estas actitudes?

Al començament encobrien la pesta, deien que la gent moria d’altres malalties causades per...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Cuestionario Miquel Parets
  • Partes de un texto
  • Partes del texto
  • Textos Y Sus Partes
  • Partes Del Texto
  • Analisis peste 1 parte
  • Cuestionario La Peste Negra
  • TIPOS DE TEXTOS Y PARTES DE UN TEXTO

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS