Culpadel4Rtomilenio

Páginas: 3 (714 palabras) Publicado: 10 de enero de 2013
ÁGORA



1.-
Dona grega: Hipàtia d’Alexandria, matemàtica, astrònoma i filòsofa neoplatònica.

Hipàtia va néixer l’any 370 dC. Aviat fou iniciada pel seu pare, el matemàtic i astrònom Teód’Alexandria, director del Museu, al món de les matemàtiques i va arribar a superar-lo. A Atenes va estudiar Plató i Aristòtil. De retorn a la seva pàtria,va ser professora de l’Escola d’Alexandria, on amés de matemàtiques explicava doctrines filosòfiques, segurament Pal·ladas assistia als seus cursos,i va arribar fins i tot a ser directora de la biblioteca d’Alexandria . Tot i ser d’una granbellesa i tenir molts pretendents, no es va voler casar mai.
L’any 415, va ser lapidada per una turba de cristians fanatitzats, que la van martiritzar fins a matar-la a plena llum del dia al carrer. Comveieu el saber en una dona podia portar-la a la mort en un moment en què les dones ni podien parlar en públic i menys ensenyar a les escoles. Hipàtia fou una dona brillant, filòsofa, científica,matemàtica, mestra i punt de referència polític de la comunitat grega d’Alexandria; dit amb altres paraules: Hipàtia fou tota una autoritat i un autèntic model femení.

2.-

Alexandria va ser fundada perAlexandre el Gran el 323 aC.
L'arquitecte va ser Dinòcrates de Macedònia. La seva fundació està rodejada de mites. Alexandria tenia la missió de superar a Naucrarics com a centre hel·lenísticd'Egipte i enllaçar Grècia i el Nil. El lloc escollit fou darrera l'illa de Pharos a l'oest de la branca Canòpica del riu que oferia defensa contra els enemics, el desert libi a l'oest i sud-oest, i eldelta a l'est. Ja hi havia un llogaret egipci anomenat Rhakotis, freqüent refugi de pirates i pescadors, i a la rodalia hi havia cinc poblets més entre el llac Mareotis i la mar. Al cap d'uns mesosAlexandre va sortir d'Egipte i ja no hi va tornar . El seu virrei Cleomenes, va continuar l'expansió de la ciutat.

Al segle II aC i I aC fou teatre de totes les intrigues i lluites pel poder....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS