Decret de nova planta

Páginas: 2 (385 palabras) Publicado: 9 de abril de 2013
Presentació

El decret de nova planta de la reial audiència del principat de Catalunya es tracta d’un conjunt de lleis (text jurídic) que van ser redactes durant el regnat de Felip V. La ideaprincipal d’aquest decret, és que el monarca s’imposava la sobirania i quedava tot regnat sota un règim i la seva decisió. Felip V vol que tots els seus estats obeeixin les lleis de Castella i aboleixla constitució de la Corona d’Aragó, els Furs i altres institucions, per aconseguir així un estat únic i centralitzat.(excepte Navarra i el Pais basc )
La creació del decret va ser posterior a lafinalització de la guerra de successió. La corona d’Aragó , va donar suport a l’Arcxiduc Carlos de la monarquia dels Austrias, va ser castigada durament pel rei Felip V (monarca borbònic) ja que no li vadonar suport. Eludint al "dret de conquesta" van abolir casi tot els antics Furs dels regnes i comptats de la Corona de Aragó i van obligar l’ús del castellana como a llengua administrativa i creantun estat centralitzat.


Síntesi i anàlisi

Quan es va crear el decret de nova planta el monarca Felip V, va invocar el dret de conquesta per modificar l’estatus de Catalunya. Es va buscarcastigar a la Corona d’Aragó, ja que va donar suport a l’arxiduc Carles de la casa dels Austria en la guerra de successió en comptes de a ell.


Es va imposar reformes en les quals s’aboleix laconstitució de la Corona d’Aragó, els Furs i altres institucions, per aconseguir així un estat únic i centralitzat. La Corona d'Aragó, quan es va imposar la Nova Planta, va posar a les institucionsjudicials sota l'autoritat dels Capitans Generals de l’exèrcit. Així les institucions arreu de les seves terres s’executava la «reial voluntat» de Felip V. De manera que va aconseguia un règim absolutistacentralitzat.


Valoració i conclusions

Es pretenia aconseguir un règim absolutista en el que tots els poders estiguessin concentrats en el rei ( centralisme d’estat)
La posició de Catalunya...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comentari del Decret de Nova Planta
  • Decret de Nova Planta
  • Planta Hidroeléctrica "5 De Nov"
  • Decretos de nueva planta
  • DECRETOS DE NUEVA PLANTA COMENTARIO
  • decreto de buena planta
  • Decreto de nueva planta
  • Decreto de nueva planta

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS