dfff

Páginas: 32 (7936 palabras) Publicado: 3 de junio de 2014

VOCABULARI GEOGRÀFIC

Àrea cultural: Conjunt de diferents pobles i cultures que comparteixen uns aspectes determinats com poden ser les creences, les formes de vida o el sistema de valors .Exemples d’àrea cultural: la europea, la llatinoamericana, la araboislàmica , la xinesa, la de l’Àfrica negra ...

Àrea Metropolitana: Espai molt urbanitzat que consta d’una ciutat central i d’unconjunt de municipis propers, entre els quals s’estableix una intensa interrelació , tant en l’aspecte econòmic com en el social .Els intercanvis bidireccionals feina habitatge són els que defineixen de manera preeminent aquesta estructura urbana. Barcelona, Madrid, París, Los Angeles son exemples d’aquest tipus d’aglomeració.

ACNUR: Alta Comissaria de les Nacions Unides per als Refugiats.Aigües jurisdiccionals: Franja marina que és considerada sota la sobirania d’un estat pel Dret Internacional. Actualment els estats controlen les aigües marines fins al límit màxim permès de 200 milles de la costa. ( 1 milla = 1852 m. )

AOD: Ajuda oficial al desenvolupament. És la quantitat de diners que el Govern d´un país ric destina a donacions, préstecs ...Es tracta d´una cooperació de govern agovern.

Aqüicultura: el conjunt de tècniques emprades per la cria de peixos, crustacis i mol·luscs
Amb finalitats comercials.

Balança Comercial: Comparació entre el valor de les importacions i les exportacions d´una nació en un període d´un any.La balança és positiva quan hi ha més exportacions que importacions.La balança és negativa quan hi ha més importacions que exportacions.Balança de pagament: És un sitema comptable per als intercanvis econòmics amb l´exterior, que el FMI ha imposat als països membres publicat cada any. Es divideixen en comptes corrents, balança comercial, serveis com el turisme i altres, rendes,transferències i comptes de capital.

Biota: Conjunt dels éssers vius d´un indret determinat.

Bioma : Comunitat biogeogràfica , territorialment moltàmplia, constituïda per un conjunt de comunitats animals i vegetals relativament homogeni, amb una estructura, un funcionament i una evolució estretament relacionats amb el clima .

BM: Banc Mundial. És un organisme financer internacional (juntament amb el Fons Monetari Internacional) que té un paper fonamental en el procés del deute extern dels països del Sud. Es va crear el 1945.

BIRD: BancInternacional de Reconstrucció i Desenvolupament (Banc Mundial)

Biodiversitat: Diversitat dels éssers vius. Es manifesta en l´existència de la gran varietat de formes de vida que habiten en el planeta.
Nº d´espècies
Índex de Biodiversitat = -------------------
10. 000 km2

Calador: zona marítima rica enpesca on les barques estenen, calen les xarxes.

El Càrtel :acords entre diverses empreses.

CBD : Central Business District o districte central de negocis. Barris dedicats exclusivament als negocis, les finances i el comerç.

La Borsa: És el mercat principal de capital on es negocia públicament la compra i la venda de matèries primeres, accions d´empreses o altres béns . Canvi climàtic:Avui dia es fa servir per a referir-se al risc d´un escalfament accelerat, és a dir, a l´augment de les temperatures superficials mitjanes del planeta, induït per l´acció humana.

CATALUNYA
Els Sectors Industrials més importants de la indústria catalana actual són:
- El metal·lúrgic, el qual representa més d’un terç de la producció i és el que proporciona més ocupació actualment. És el sectormés dinàmic de la indústria catalana ja que inclou importants subsectors d’indústries de béns de consum, com els electrodomèstics i la producció d’automòbils, i d’indústries de béns d’equipament . La indústria metal·lúrgica mostra una important penetració de capital estranger, especialment japonès i alemany.
-El químic amb prop de 20% de la producció, destaca per la seva competitivitat i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • dfff
  • DFFF
  • dfff
  • dfff
  • Dfff
  • Dfff
  • Dfff
  • dfff

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS