dflkajejej

Páginas: 13 (3090 palabras) Publicado: 18 de noviembre de 2013
TEMA 4
NACIONS I IMPERIS

APUNTS DELS DOCUMENTALS
L’IMPERIALISME:
-IMPERI BRITÀNIC ( ANGLATERRA)
Introducció
L'Imperi Britànic consistia en els territoris que depenien política i econòmicament del Regne Unit. L’època en la qual el imperi va assolir la seva màxima esplendor va ser durant els segles XIX i XX, quan gairebé abastava una població de aproximadament 458 milions de persones iuns 33 milions de quilòmetres quadrats. Les seves principals conquestes van ser : Canadà, Estats Units, Índia, Egipte i Austràlia.
MAJOR CONSEQÜÈNCIA: El domini que va exercir Anglaterra del territori en tot el món, totes les conquestes i la colonització que va dur a terme, va fer que el seu idioma, l’anglès, avui en dia, sigui considerat com el idioma universal i comercial.

Com va començarel imperialisme anglès?
La dinastia Tudor va donar a Anglaterra dues característiques molt importants que la distingien dels altres països europeus, i que han influït fins al dia d’avui:
- Amb Enric VIII, el Regne Unit es separa de la fe catòlica i passa a ser enemiga dels països catòlics del continent, en especial de França i Espanya. Durant el seu regnat va cometre molts errors.
-Amb l’ajudade la seva filla, Isabel I, inicia una carrera per convertir-se en una potència marítima. Ella, mai es va casar, volia destinar tota la seva atenció al poble, a diferència del seu pare, el seu regnat va estar ple de coses bones i encerts.
Anglaterra va prendre els territoris de l’Índia i Àfrica a Portugal, però no va poder fer el mateix amb Espanya amb la qual es van disputar moltes guerres,sense aconseguir el seu objectiu final, les possessions de Sud Amèrica. La guerra en aquella època normalment es guanyava gràcies a les batalles navals. Els vaixells eren molt importants ja que permetien transportar mercaderies i soldats d’un lloc a un altre, i portar reforços quan calia.



Personatges importants
-WALTER RALEIGH( 1552 - 29 d'octubre de 1618): Va ser un aristòcrata anglès,escriptor, poeta, soldat, cortesà, i explorador. Aquest, va fundar la colònia americana de Virginia, iniciant així la colonització del que és ara Els Estats Units d’Amèrica.
-JAMES COOK( Anglaterra, 27 d'octubre de 1728 -  Hawaii, 14 de febrer de 1779): Era un explorador i cartògraf anglès. Va ser qui va descobrir les Illes Hawaii, Austràlia i Nova Zelanda. Va explorar fins i tot el Cercle PolarAntàrtic. A més a més d’adoptar territoris a Anglaterra, va fer la major exploració del Pacífic, donant-lo a conèixer a la resta del món. Cook tenia un gran interès per a millorar les condicions d'higiene i la dieta dels seus subordinats durant el viatge, per això va incloure els cítrics com preventius de les malalties. És considerat com un dels millors exploradors.

Una mica d’història de lesColonitzacions
La més important i duradora aportació del imperialisme anglès, ha sigut el desenvolupament d’un país que ha influït d’una gran manera en la Política, la Ciència, la Tecnologia i l’Economia: Els Estats Units. Té una gran Potència Nuclear i també un gran nombre de militars. Moltes associacions com ONU o OTAN estan subordinades a les seves opinions, encara que China li està traient demica en mica el poder.
Cal saber però, que aquest es va independitzar del Regne Unit a finals del 1876. Encara que EEUU, ha tingut conflictes amb Anglaterra abans i després de la seva independència, sempre s’han considerat aliats naturals( per exemple, ho van ser en las Guerres Mundials i en la Guerra Freda). En conclusió, aquests dos països són molt semblants en cultura i manera de ser.
Unsaltres dominis anglesos importants, com Índia, Austràlia i Sud-àfrica van estar al seu poder fins a mitjans del S.XX. Austràlia va començar a ser colonitzada tot just quan Anglaterra acabava de perdre les 13 colònies.
A Àfrica, Amèrica i Austràlia, els descendents dels colons van acabar formant nous pobles. En canvi, els dominis anglesos a Àsia van ser amenaçats, primer per el imperialisme...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS