diferencias humanas

Páginas: 5 (1059 palabras) Publicado: 11 de noviembre de 2013
Perspectives sobre diversitat
Presentació i objectius
Enunciat
Criteris d’avaluació
Format de lliurament
Data de lliurament
Presentació i Objectius
Objectius
1. Fer un buidat i una anàlisi comparativa del contingut de les principals teories sobre la diversitat cultural, exposades al llarg dels mòduls 2,3,4 i 5.
2. Aprofundir en l’aplicació del marc teòric sobre diversitat cultural aàmbits més específics, com ara l’etnicitat (construcció de les identitats ètniques).
Presentació de la PAC
Una de les característiques de les ciències socials és el seu pluralisme teòric i metodològic. La coexistència de diversitat de perspectives sobre un mateix camp d’estudi es pot observar també en el cas de l’estudi de la diversitat cultural, un dels camps en boga dins l’antropologia de l’últimmig segle.
D’ençà que Lévi-Strauss va inaugurar el camp amb la seva cèlebre conferència Race et histoire davant la UNESCO, el 1951, un conjunt d’autors, des de posicions teòriques distintes, han assajat l’estudi i comprensió del camp de la diversitat cultural. El mateix Lévi-Strauss va encetar un seguit d’aportacions prou fecundes des del que s’ha anomenat estructuralisme. L’estudiant trobaràaquestes aportacions al mòdul 2 –dedicat a Clastres i a Lévi-Strauss- i al 6, on també es troben recollides les idees d’altres autors d’aquesta línia –com ara Louis Dumont. De fet, es pot dir que aquest corrent de pensament antropològic va marcar els principis delimitadors del camp, a partir de la seva noció de cultura i la seva concepció de la diversitat cultural com a valor en perill. En certamanera, les altres aproximacions al camp de la diversitat –si més no, algunes d’elles- poden entendre’s com a crítiques que, tot partint del llegat estructuralista, acaben per desbordar-lo. Proposem anomenar desbordaments a aquestes perspectives crítiques. Així, el primer desbordament el constituirien les teories de l’etnicitat, que enceta Fredrik Barth als anys 60, obrint a la vegada la veda a novesaportacions i nous debats (mòdul 3). A nivell teòric, aquest desbordament té l’origen en el desplaçament del concepte cultura vers el concepte grup ètnic, com a pivot des d’on entendre la diversitat i els conflictes que el travessen. El segon desbordament vindrà, en canvi, d’un posada en qüestió del concepte cultura, però no per desplaçament, sinó per implosió: la cultura deixa de coincidir ambl’espai delimitable de la societat o la nació, per esdevenir un magma de “sensibilitats en conflicte en ineludible contacte”, com ens recorda Geertz. Precisament aquest és l’autor clau que, amb la seva antropologia simbòlica, dóna pas a l’emergència de l’antropologia postmoderna i a la seva visió de la diversitat com a medi en constant recomposició. Trobareu sintetitzades aquestes aportacions en elsmòduls 4 i 5. Ara bé, cal dir que aquests dos grans desbordaments no esgoten les aportacions al camp de la diversitat. Des dels corrents neomarxistes, per exemple, s’han fet aportacions prou rellevants, tant al camp d’estudi de l’etnicitat, com al de la diversitat. Trobareu les teories de John Rex, Immanuel Wallerstein o Eric Wolf, recollides als mòduls 3 i 5.

Enunciat de la PAC
Per a larealització de la PAC 2, cal fer una lectura detinguda dels mòduls 2, 3, 4 i 5; i del següent article
Amselle, J-L. (2007). Mestissatge, connexió i triangulació de cultures. Revista d’Etnologia de Catalunya, 30, 81-99. Disponible a: http://www.raco.cat/index.php/RevistaEtnologia/article/view/72555/82812
Després d’una primera lectura dels mòduls i de l’article esmentats, l’estudiant haurà de seguiraquest procés:
a) Fer una síntesi de les posicions dels principals autors i perspectives sobre les següents qüestions, mirant de destacar les principals línies de debat que es pot extreure en cada punt:
1. Les diferents definicions de cultura i etnicitat i la seva incidència en la visió de la diversitat.
2. Les diferents visions sobre la diversitat cultural. Estat actual i perspectives de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • diferencia entre humanos y animales no humanos
  • DIFERENCIAS HUMANAS Y DIVERSIDAD CULTURAL
  • cerebro y diferencias con el humano
  • Diferencia entre animal y ser humano
  • Diferencias entre ser humano y persona
  • Diferencias entre derechos humanos y humanitarios
  • Diferentes Enfoques Del Desarrollo Humano
  • Diferencia Entre Ser Humano y Persona

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS