Dimensió moral de l'ésser humà

Páginas: 14 (3419 palabras) Publicado: 14 de junio de 2011
1. Llegeix atentament els textos introductoris de les pàgines 100 i 101. Seguidament planteja't les qüestions de l'apartat Ves-hi pensant.

a) Et sembla més important ser intel·ligent o bona persona? Si no et quedés més remei que triar, amb quina de les dues capacitats et quedaries?
Jo crec que és millor ser bona persona perquè això et farà anar pel bon camí. Al llarg de la nostra històriahi ha hagut persones molt intel·ligents i alhora bones persones com podia ser Gandhi, però d’altres que també eren personatges molt intel·ligents i que van fer grans bestieses, com pot ser el cas de Adolf Hitler. Així doncs, si hagués d’escollir, escolliria ser bona persona, perquè com a mínim, encara que no siguis intel·ligent, podràs tenir un camí en aquest vida sense ser la persona més llestadel món.
b) Què és per a tu una norma moral?
Per a mi una norma moral és una norma que estableixi com ens hem de comportar per fer el què preferim, és una norma que ens establim i què adoptem per formar-nos a nosaltres mateixos, per formar els nostres valors ètics i els nostres ideals; és la que ens conduirà al llarg de la nostra vida i la què ens farà decidir entre el què nosaltres creiemque està bé i el que està malament.
c) Et sembla que totes les persones arriben al mateix grau de maduresa moral?
Jo crec que no. No tothom té la necessitat o la capacitat de madurar igual que una altra persona; no tothom té la capacitat de veure realment el que és bo o dolent per a tota una societat ja que no tothom veu i pensa de la mateixa manera. Per a una persona una certa cosa potsemblar-li que és correcte però per a la seva companya pot semblar-li que no, que és dolent.
d) La moralitat ocupa un paper realment important en la presa de decisions de les persones?
Jo penso que si. Nosaltres som éssers que ens regim per la moralitat, i per una intel·ligència emocional, si més no la majoria de persones o totes però de maneres diferents. Tot i què molts cops pensem o semblaque pensem amb el cap, d’una manera racional, sempre acostumem a regir-nos pels sentiments, per si una cosa és bona i correcta o no ho és i això ens farà decidir entre una cosa o una altra. Per exemple, si estàs assegut a l’autobús i puja una persona gran, el primer que se’m passaria pel cap a mi seria deixar-lo seure perquè a mi em sembla que és una bona acció. I com aquests casos quotidians n’hihauria molts més.
e) Consideraries que una persona sense criteris morals de cap mena pot sentir-se satisfeta amb ella mateixa?
En la meva opinió crec que no, perquè si no saps què està bé i què està malament té un desequilibri dins seu i aquest no el deixarà satisfet. A més, si no pots decidir el què està bé i el què està malament, ho saps que ho fas erròniament, no pot sentir-se bé amb ellamateixa ja que la consciència se li remouria.

f) Fins a quin punt tens la possibilitat d’elegir o bé creus que ets esclau de l’educació i dels hàbits socials que t’han anat formant al llarg de la vida?
La veritat crec que els dos factors influeixen al llarg de la nostra vida. Si que és veritat que, quan ets petit, no tens la manera d’escollir per tu mateix, són els pares o les personesque estan al teu càrrec les responsables d’anar-te formant al llarg del teu camí, són ells els que decideixen l’escola a la qual aniràs, la religió de la que formaràs part i són els que t’inculquen els teus hàbits socials. Però si què és cert que a mesura que vas creixent tens possibilitat d’elegir algunes coses com ara què estudiaràs quan siguis gran, on aniràs a viure quan t’independitzis, peròsempre restem sota la esclavització del què la societat, la educació i els hàbits socials han marcat al llarg del temps.

2. Feu les activitats: de la pàgina 102 Compara i respon i la de la pàgina 103 Reflexiona i respon
* COMPARA I RESPON:
1. El text d’ARANGUREN d’una manera més acadèmica, i el de Savater més informal, exposen una mateixa idea. Prova d’explicar-la amb les teves...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • L'esser humà
  • LA NATURALESSA SOCIAL DE L'ÉSSER HUMÀ
  • Naturalesa de l'esser huma
  • Evolució I Origen De L'Esser Huma
  • L'ésser humà
  • L'Esser Huma
  • L'ésser humà
  • Hume: fonament de la moral

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS