Discobol

Páginas: 5 (1243 palabras) Publicado: 23 de diciembre de 2012
1. dades generals de l’obra
1.1 identificació:
1.1.1. Títol, autor, datació i lloc on es troba actualment. Període artístic al qual pertany l’obra.
El Dicòbol és una obra de Miró, datada a mitjans del segle V aC. L’original de bronze no el conservem, però si conservem una còpia romana feta de marbre. Aquesta es troba al Museu Nazionale Romano. És una obra d’estil clàssic, en concret delperíode del primer classicisme.
1.1.2. Tema
1.2 Si l’autor és conegut, breu referència biogràfica. Altres obres de l’autor de l’obra a comentar.
L’autor és Miró, va ser deixeble d’Agelades i un gran bronzista. Va treballar a Atenes en l’època esplendorosa del govern de Pèricles, Atenes va aconseguir aquesta hegemonia al guanyar les Guerres Mèdiques que van enfrontar grecs i perses amitjans del segle V aC. Va fer moltes escultures en bronze. Entre moltes altres estàtues és autor del grup d’Atena i Mèrsies, del corredor Lades i de la Vaca Sagrada de l’Acròpoli. Les seves escultures tracten temes diferents (deus, atletes, animals), que el fa un dels tres escultors més importants del segle V aC.
1.3 Context històric: dades de creació de l’obra i dades de l’època (momentsocioeconòmic, polític, cultural...) que puguin ajudar a la comprensió de l’obra)
El Discòbol es una obra que pertany al període clàssic. En aquest segle, Pèricles, el gran estadista atenès, proposà un programa de reconstrucció de l’Acròpoli, un cop finalitzades les Guerres Mèdiques, que havien enfrontat grecs i perses, a la primera meitat del segle. Atenes i la regió de l’Àtica havies quedat destruïdes pelsperses. El fet més greu va ser l’incendi de l’Acròpoli. En un primer moment els grecs no volien reconstruir-la per recordar el perill que suposaven els perses però, a la primavera del 449 aC. la victòria atenesa sobre els perses va portar la pau de Càlies, que suposà el final de les Guerres Mèdiques, i convertí Atenes en la polis hegemònica de l’Egeu. El programa de Pèricles va ser aprovat perl’assemblea de ciutadans. Incloia la construcció dels Propileus, l’Odeó, el Partenó i el Telesteri d’Eleusis.
Aquest segle és l’època dels grans historiadors; Heròdot i Tucídides, dels grans tràgics com Sòfocles, Èsquil i Eurípides, dels sofistes, com Pitàgores, i dels grans filòsofs com Sòcrates i Plató.
1.4 Elements formals que es poden considerar definitoris de l’estil al qual pertany l’obra
ElDiscòbol es una obra d’estil clàssic, concretament del primer classicisme. Durant tota l’època
clàssica la preocupació dels artistes era crear obres de proporcions equilibrades per poder assolir l’ideal de bellesa. Segons els grecs, la bellesa es basa en l’harmonia, que és el resultat de l’equilibri, la mesura i la proporció entre les diverses parts que formen l’obra. L’art grec és a escalahumana. Com deia Protàgores: “L’home és la mesura de totes les coses”.
A l’arquitectura, els edificis són proporcionats a l’escala humana. Es vol aconseguir la bellesa de l’edifici amb acurats càlculs matemàtics de les proporcions entre les diferents parts d’aquest (alçada, amplada...) i dels seus elements per aconseguir una forma equilibrada, harmònica. Es perfecciona l’estudi de la distribució del’espai interior. la naos per donar una sensació d’amplitud.
S’assoleixen plenament les correccions òptiques (l’èntasi, desplaçament del tríglif angular, lleugera curvatura de tots els elements horitzontals), que permeten solucionar els aparents errors que l’ull humà creu percebre en aquest tipus d¡arquitectura.
El sistema constructiu que s’utilitza és l’arquitravat i els ordres que es fan servir sónel dòric, el jònic i el corinti.
Pel que fa a l’escultura, el tema principal és la figura humana, sobretot l’home jove i nu. Els escultors han assolit una tècnica que els permet dotar de realisme l’escultura, pel que fa al moviment i a l’expressió, serena i majestuosa. Volen representar la figura humana amb bellesa idealitzada. Aquesta bellesa es troba en l’harmonia i per això apliquem...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • el discobolo
  • El discobol
  • Discobolo
  • DISCÒBOL
  • Discòbol
  • DISCÒBOL
  • Discobolo de miron
  • Discòbol de miró

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS