Documental

Páginas: 2 (455 palabras) Publicado: 15 de enero de 2011
Història de les Illes Balears
II, Palma, el trencament de la Pau

El 12 d'abril. Els partits republicans guanyen a les capitals de provincia. El 14 d'abril es declara la República. Emili Darderes elegit batle de Palma i es celebrava una gran festa en col.locar la bandera de l'ajuntament.
La primera funció del govern es aplicar les reformes legislatives pròpies d'aquesta fase esquerrana dela repúblia. Darder era apassionat de la cultura Catalana i va donar molta importancia a la peça de la dona. Va dur a terme un pla de reformes escolar seguint els ostulats higienistes, ja que per aassegurar la preservació de la democràcoia la teoria consistia en educar a ciutadans. Les noves escoles disposaren de patis, aules ventilades, material pedagògic...
El 1 de Maig es establert coma dianacional de l'obrer, que comença a demanar els seus drets, es repen la cultura catalana i es presenta el projecte d'estatut d'autonomia, a més Darder va donar molts de privilegis i drets a les dones.Febrer de 1936, El Front popular guanyà les eleccions, la confrontació política augmenta. El 4 de Juny esclata una bomba a la csa del poble, les organitzacions obreres efectuen una manfiestació queacaba amb la crema de diverses esglesies i l'asalt dels locals dels partits de dretes. ( Esg Sant Jaume, Local tradicionalista, Partit Popular Agrari...)
Darder, de familia Benestant, fill de metge,estudià medicina i fou educat en un entron cultural molt alt. Tot i això no afectà la seva carrera política i els seus oideals es casa amb Miquela Robera, causa que el va fer quedaer a Mallorca. Foudos pics batle de Palma al 1933 i al 1936.
19 de juliol de 1936, el cop militar arriba a Mallorca, els faxistes surten als carrers silenciosos. La repressió començà aviat, amb una duresa moltintensa i afectà a anònims i a alts càrrecs republicans.
Els falangistes i fexistes coemnçarena dur a terme una cerfca d'esquerrans que cosntita en una visita noctura a toc de prota, després podien...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Documental
  • DOCUMENTAL
  • el documental
  • documental
  • Documental
  • Documental
  • Documental
  • Documental

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS