documents1

Páginas: 15 (3575 palabras) Publicado: 28 de diciembre de 2014
L’ORIGEN DE L’UNIVERS

PRIMERES CONCEPCIONS SOBRE L’UNIVERS

1. Indica les diferències entre el Model Geocèntric d’Aristòtil i Ptolomeu i el Model Heliocèntric de Copèrnic.Pots consultar el següent enllaç: SURT A L’EXAMEN http://modelogeocentricoyheliocentrico.blogspot.com.es/

Model geocèntrica  col·loca la Terra en el centre de l'Univers, i els astres, inclòs el Sol, girant al voltantd'ella (geo: Terra; centrisme: agrupat). Aristòtil

Model heliocèntric o heliocentrisme  (Hèlios = déu grec del Sol i kentros = centre) model segons en el qual el Sol és el centre del sistema solar i tots planetes orbiten al seu voltant. Copèrnic.

L’ORIGEN DE L’UNIVERS: LA TEORIA DEL BIG BANG

La Ciència actual afirma que l’Univers va nàixer a partir d’una gran explosió inicial (Big Bang)fa uns 13.700 milions d’anys (1,37·1010 anys) quan encara no hi havia ni estrelles ni galàxies, quan l’Univers començava a fer-se material. Això va ocórrer a uns 1,37·1026 m de la Terra.
L’Univers des de llavors ha crescut de manera contínua.
El MODEL ESTÀNDAR permet explicar l’evolució de l’Univers, i té en compte:
Durant la seva evolució primer es van formar primer les partículessubatòmiques, els nuclis atòmics i després els primers cúmuls de matèria. Per evolució es formen estrelles i galàxies. Des del Big Bang fins l’època actual l’Univers no ha deixat d’expandir-se, seguint la Llei de Hubble H = v/d
El MODEL D’EXPANSIÓ INDEFINIDA sosté que les forces expansives, impreses des del Big Bang, superen les forces d’atracció gravitatòries que no són capaces de frenar l’expansió. Implicaun Univers progressivament menys dens d’energia i cada volta més fred.

L’Univers observable no és més que el 10% de tota la matèria de l’Univers. Juntament amb la matèria visible o ordinària que és minoritària, també existeix en l’Univers, en grans proporcions, un 90% de matèria fosca i energia fosca, que no és visible, però que es manifesta o es posa en evidència indirectament. La matèriafosca s’evidencia pels seus efectes gravitacionals sobre les galàxies i l’energia fosca per actuar com una força repulsiva en contra de la gravetat, contribuint a accelerar l’expansió de l’Univers, i que s’allunyin de nosaltres els cúmuls de galàxies.

4. Visita el següent lloc web: http://www.johnkyrk.com/evolution.esp.html. Observa l’animació avançant amb el triangle per la barra del cronogramadel temps i explica com es va produir el Big Bang.


La ciència, fins ara, ja ha trobat algunes respostes. Avui se sap que l'edat de l'Univers és d'entre 10.000 i 15.000 milions d'anys, i els científics creuen que va sorgir en una Gran Explosió. D'aquí deriva el nom que designa l'origen de l'Univers: Big Bang.
La gent s'ha fet aquestes preguntes des de temps remots, i fins ara no totes hantrobat resposta. Nomès se sap que, donades les lleis de la naturalesa conegudes, l'Univers havia d'evolucionar d'una manera i no d'una altra. Actualment aquesta evolució es coneix bastant bé. Tot i això, els astrònoms, que contemplen l'Univers, i els físics de partícules, que investiguen els components fonamentals de l'Univers, intenten apropar-se cada cop més a l'origen de l'Univers i descobrirquè va passar en el Big Bang i per què es va donar.


Gràcies als astrònoms ara se sap que l'Univers s'expandeix. Just després del Big Bang, ocupava un espai extremadament petit.
Com eren les coses just en el moment del Big Bang, però, els científics encara no han descobert. Tot i així, els punts següents es donen per segurs:
A partir de l'energia inicial de l'Univers es van formar les primerespartícules fonamentals i, a partir d'aquestes, els constituents de la matèria. Així es van formar, primer, àtoms, després, molècules, etc. L'evolució va continuar endavant, i en algun moment es van formar les galàxies. L'Univers continua evolucionant encara avui.
En el Big Bang van néixer, juntament amb una gran quantitat de partícules, les forces que actuen en l'Univers. Aquestes forces,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • documents1

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS